Sonda chineză decolează de pe Lună după ce a prelevat, în premieră, eşantioane din partea întunecată

Modulul de ascensiune al sondei chineze Chang’e-6 a decolat cu succes marţi de pe suprafaţa Lunii, transportând mostre de pe partea întunecată, transmite agenţia naţională de ştiri Xinhua.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Sonda chineză decolează de pe Lună după ce a prelevat, în premieră, eşantioane din partea întunecată

Sonda chineză decolează de pe Lună după ce a prelevat, în premieră, eşantioane din partea întunecată

Modulul de ascensiune al „sondei chineze Chang’e-6 a decolat de pe suprafaţa lunară marţi dimineaţă transportând eşantioane colectate de pe partea ascunsă a Lunii, o realizare fără precedent în istoria explorării umane a Lunii”, a indicat Xinhua, care citează Administraţia Spaţială Chineză.

Sonda Chang’e-6 a aselenizat cu succes pe partea întunecată a Lunii. Aselenizarea a avut loc în Bazinul Polul Sud-Aitken, unul dintre cele mai mari cratere cunoscute din sistemul solar. O regiune cu un mare potenţial pentru cercetare deoarece craterele sale sunt mai puţin acoperite de fluxurile de lavă antice, comparativ cu partea vizibilă a Lunii. Misiunea Chang’e-6 (CIANG i 6) va dura 53 de zile şi a început pe 3 mai.

China a investit mult în programul său spaţial sub conducerea lui Xi, cu scopul de a reduce decalajul faţă de SUA şi Rusia. Printre realizările notabile ale programului spaţial chinez se numără construirea staţiei spaţiale Tiangong şi aterizarea roverelor robotice pe Marte şi pe Lună. De asemenea, China este a treia ţară care a plasat în mod independent oameni pe orbită şi intenţionează să trimită o misiune cu echipaj pe Lună până în 2030.

Pe de altă parte, SUA şi-a exprimat îngrijorarea că acest program ar putea masca obiective militare, iar China încearcă să stabilească o poziţie dominantă în spaţiu. Ca răspuns, SUA vrea să trimită astronauţi înapoi pe Lună până în 2026 cu Artemis 3.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sondă,
china,
lună

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici