- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.08.2015, 17:14)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sondaj: 80% din bărbaţi cunosc beneficiile laptelui matern, patru din zece ar alăpta, dacă ar putea
Peste jumătate dintre bărbaţii români afirmă că asistă la alăptare ori de câte ori au ocazia, 80 la sută cunosc beneficiile laptelui matern, iar patru din zece ar fi dispuşi să alăpteze, dacă ar putea face acest lucru, rezultă dintr-un sondaj realizat la solicitarea Asociaţiei SAMAS.
Urmărește
605 afișări
Sondaj: 80% din bărbaţi cunosc beneficiile laptelui matern, patru din zece ar alăpta, dacă ar putea (Imagine: Raul Stef/Mediaafx Foto)
Un sondaj online realizat de Ivox la solicitarea reţelei naţionale de educatori perinatali (Asociaţia SAMAS) a arătat că bărbaţii români sunt tot mai implicaţi în deciziile care ţin de alăptarea bebeluşului.
Astfel, 54 la sută dintre ei asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia, peste 80 la sută dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, patru din zece ar alăpta, dacă ar putea, iar o treime dintre participanţii la studiu nu ar refuza, însă susţin că nu s-au gândit niciodată la asta, pentru că nu s-au pus în pielea partenerei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
"Totuşi, doi din zece bărbaţi nu au dorit să asiste la alăptat, considerând că este strict problema femeilor", rezultă din sondajul prezentat luni.
Iniţiatorii au mai constatat că o mare parte dintre bărbaţi cunosc beneficiile laptelui matern, opt din zece declarând că alăptatul stă la baza formării imunităţii copilului, iar cinci din zece mai ştiu şi că alăptarea scade riscul de cancer mamar la femei şi al unor afecţiuni ginecologice.
"O mare parte dintre bărbaţi cunosc inclusiv care este perioada de timp recomandată de medici pentru alăptare: aproape 60 la sută dintre participanţii la studiu ştiau că este recomandată alăptarea exclusivă până la şase luni, în timp ce un sfert dintre bărbaţi au declarat că nu ştiu cât timp ar trebui să alăpteze femeile", mai rezultă din sondaj.
Iniţiatorii precizează că deşi o treime dintre bărbaţi consideră că subiectul implicării taţilor în procesul alăptării este "la modă" şi citesc împreună cu partenera informaţii despre schimbările care au loc în sarcină şi practici de îngrijire a copilului în primele luni de viaţă, foarte puţini apelează la ajutorul unor specialişti în domeniu. Astfel, doar 26 la sută dintre respondenţi au declarat că s-au informat cu partenerele despre alăptare, încă de dinainte de naştere la un curs de pregătire prenatală, şi doar unu din zece bărbaţi (11 la sută) a participat la un curs de puericultură, ca să fie pregătit să îşi îngrijească bebeluşul în mod corect.
"Cu toate acestea, discuţiile despre alăptare nu sunt foarte comune în cuplu, aproape jumătate dintre participanţii la studiu (45 la sută) au declarat că nu au discutat niciodată cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumătate dintre femeile care şi-au dorit să alăpteze (57 la sută) nu şi-au implicat partenerii şi nu le-au cerut sfatul în această privinţă", rezultă după centralizarea datelor.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 201 bărbaţi, taţi cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, cu copii cu vârste între zero şi şapte ani, în perioada 23-30 iulie 2015.
România este una din ţările cu cea mai scăzută rată a alăptării exclusive, de doar 12 la sută, faţă de media europeană de 30 la sută, care este mică, la rândul ei, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului în 2011.
"În unele maternităţi, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, când ajung acasă, continuă să aibă nevoie de suport. Atunci, dacă nu ai un partener informat şi suportiv, care să te ajute cu informaţii şi cu susţinere, poţi ceda în faţa dificultăţilor ce pot apărea în timpul alăptării. Foarte interesant este faptul că peste 60 la sută dintre solicitările pe care le primim la Asociaţia SAMAS pentru consultanţi în lactaţie, în primele săptămâni după naştere, vin de la bărbaţi. Ceea ce înseamnă că tăticii chiar pot face diferenţa! Lansăm, deci, această campanie, pentru că vrem să accentuăm rolul pe care îl au bărbaţii în succesul procesului de alăptare, rol care a fost subestimat de-a lungul timpului şi care poate fi asumat de acum prin participarea la cursuri prenatale despre alăptare", a declarat vicepreşedintele SAMAS, Ana Măiţă.
Ea mai arată că, exceptând laptele matern, bărbaţii le pot oferi nou-născuţilor tot ce le oferă mamele în timpul alăptării: afecţiune, căldură, îngrijire, protecţie.
Asociaţia SAMAS, organizează, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Alăptării, campaniei "Tăticii fac diferenţa!", oferind cadou Cursul Prenatal despre Alăptare tuturor gravidelor care vin însoţite de partener sau de o altă persoană de suport de sex masculin. Înscrierile se vor face în perioada 1-7 august, atât pe plan local, cât şi online, prin formularul: http://bit.ly/1IcALhy
Tot în cadrul campaniei, organizaţia neguvernamentală lansează şi Manifestul tăticilor care fac dieferenţa, o iniţiativă prin care invită toţi taţii din România să îşi demonstreze public susţinerea faţă de partenere, pentru a schimba în sens pozitiv statisticile despre alăptare. Cei interesaţi pot semna manifestul online la adresa: http://www.petitieonline.com/manifestul_tticilor_care_fac_diferena .
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe