Sondaj: alegătorii din multe ţări sunt sceptici în privinţa democraţiei

Alegătorii din multe ţări suferă de o criză de încredere în democraţiile şi instituţiile lor, arată un sondaj realizat de un organism de supraveghere a guvernării, creionând o imagine sumbră într-un an în care mai mult de jumătate din populaţia lumii organizează alegeri, potrivit Reuters.

Urmărește
346 afișări
Imaginea articolului Sondaj: alegătorii din multe ţări sunt sceptici în privinţa democraţiei

Sondaj: alegătorii din multe ţări sunt sceptici în privinţa democraţiei

În contextul în care Statele Unite, India, Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor merge la urne în 2024, raportul publicat joi de Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA) oferă o imagine sumbră a sănătăţii percepute a multor democraţii.

Rezultatele arată că, în 11 din cele 19 ţări analizate, printre care se numără SUA şi India, mai puţin de jumătate dintre alegători au considerat că cele mai recente alegeri au fost libere şi corecte.

Doar alegătorii din Danemarca credeau că instanţele judecătoreşti oferă „întotdeauna” sau „adesea” acces la justiţie, în timp ce în 8 din cele 19 ţări, mai multe persoane aveau opinii favorabile despre „un lider puternic care nu trebuie să îşi bată capul cu parlamentul sau cu alegerile” decât opinii nefavorabile.

„Democraţiile trebuie să răspundă scepticismului publicului lor, atât prin îmbunătăţirea guvernanţei, cât şi prin combaterea culturii tot mai mari a dezinformării care a favorizat acuzaţii false împotriva unor alegeri credibile”, a declarat secretarul general al IDEA Internaţional, Kevin Casas-Zamora, într-un comunicat.

Alegerile prezidenţiale din acest an din Statele Unite îl vor pune probabil pe democratul în exerciţiu Joe Biden faţă în faţă din nou cu fostul preşedinte Donald Trump, care a susţinut în mod fals că a fost vorba de o fraudă electorală generalizată atunci când a pierdut preşedinţia în 2020.

Sondajul a arătat că doar 47% dintre respondenţii din Statele Unite şi-au exprimat încrederea că ţara are procese electorale credibile.

Alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în iunie, ar putea aduce câştiguri importante pentru extrema dreaptă şi ar putea avea un impact asupra politicii, de la sprijinul acordat Ucrainei în războiul acesteia împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei până la măsurile de combatere a schimbărilor climatice.

În februarie, Parlamentul a condamnat ceea ce a numit încercările Rusiei de a submina democraţia europeană.

Sondajul a fost realizat între iulie 2023 şi ianuarie 2024. Au fost intervievate aproximativ 1.500 de persoane în fiecare din 19 ţări, printre care Brazilia, Chile, Columbia, Gambia, Irak, Italia, Liban, Lituania, Pakistan, România, Senegal, Sierra Leone, Coreea de Sud şi Tanzania.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici