SONDAJ: Care este principala problemă a României după aderarea la UE. Cum s-a schimbat viaţa românilor după aderare

Aproape 60 la sută dintre români susţin că aderarea la Uniunea Europeană le-a adus o schimbare a vieţii în rău, principala problemă fiind pierderea locurilor de muncă, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) România.

Urmărește
1699 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Care este principala problemă a României după aderarea la UE. Cum s-a schimbat viaţa românilor după aderare

SONDAJ: Care este principala problemă a României după aderarea la UE. Cum s-a schimbat viaţa românilor după aderare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit sondajului de opinie "Român în Europa", mai mult de jumătate dintre românii chestionaţi (53 la sută) au afirmat că nu ştiu care sunt instituţiile europene şi care este rolul lor, însă acest procent este în scădere comparativ cu anii precedenţi, după ce, în 2011, 70 la sută dintre cei chestionaţi au afirmat acelaşi lucru, iar anul trecut, 61 la sută.

De asemenea, 51 la sută dintre români au afirmat că nu cunosc obligaţiile şi drepturile ce revin cetăţeanului european, răspunsurile negative fiind, şi în acest caz, în scădere: 65 la sută în 2012 şi 71 la sută în 2011.

La întrebarea "Aderarea la Uniunea Europeană v-a adus o schimbare a vieţii în bine sau în rău?", 58 la sută dintre cei care au participat la sondaj au afirmat că "în rău", 31 la sută - "în bine", iar 11 la sută nu au răspuns.

Procentul celor care spun că aderarea a avut un impact negativ este în creştere, în 2011 acest răspuns fiind dat de 51 la sută dintre participanţii la sondaj, iar anul trecut, de 53 la sută.

Pierderea locurilor de muncă continuă să rămână principala prblemă cu care se confruntă România după aderarea la UE, numărul celor care consideră acest lucru fiind în creştere în fiecare an: 42 la sută în 2011, 45 la sută în 2012 şi 51 la sută în acest an.

Pe locul al doilea în topul problemelor de după aderare este creşterea corupţiei, sesizată de 21 la sută dintre cetăţenii care au completat chestionarul, în timp ce 19 la sută au menţionat "creşterea preţurilor".

Întrebaţi dacă se implică destul în dezvoltarea comunităţii în care trăiesc, 70 la sută dintre respondenţi au răspuns negativ, 21 la sută, afirmativ, iar nouă la sută au refuzat să răspundă.

De asemenea, 51 la sută dintre participanţii la sondaj au afirmat că au dat şpagă pentru rezolvarea unor probleme personale la fel ca înainte, 37 la sută spun că nu au recurs la asta, iar 12 la sută au afirmat că au plătit mai mult.

Românii mai cred că Guvernul este principalul vinovat pentru faptul că România înregistrează cea mai mică absorbţie a fondurilor europene (42 la sută), iar 33 la sută cred că de vină este birocraţia UE.

La întrebarea "Consideraţi că atragerea fondurilor europene ar fi atenuat efectele crizei economice în România?", 71 la sută au răspuns afirmativ, 10 la sută, negativ, iar 19 la sută au susţinut că nu ştiu.

Corupţia (40 la sută), traficul de persoane şi de droguri (16 la sută) şi opoziţia unor ţări membre (31 la sută) sunt principalele motive pentru care România este amânată în a intra în spaţiul Schengen, identificate de românii chestionaţi prin acelaşi sondaj.

Sondajul de opinie "Român în Europa" a fost realizat de CIADO România în perioada 16 - 26 aprilie, pe un eşantion de 1.400 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 50 ani. Întrebările au fost adresate prin newsletter şi pe reţelele de socializare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici