- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.12.2012, 18:41)
- Aurelia Alexa
SONDAJ: Europenii cred că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să aibă acces deplin în societate
Aproape toţi europenii cred că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să poată merge la şcoală, să-şi găsească de muncă sau să aibă acces la magazine la fel ca oricine şi că ar trebui adoptate soluţii similare în materie de accesibilitate la nivel european, rezultă dintr-un sondaj realizat de CE.
Urmărește
171 afișări
SONDAJ: Europenii cred că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să aibă acces deplin în societate (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)
Sondajul, realizat de Comisia Europeană (CE) în contextul Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, arată că majoritatea cetăţenilor europeni sunt de părere că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să poată participa pe deplin în cadrul societăţii.
În Uniunea Europeană, o persoană din şase, adică aproximativ 80 de milioane de oameni, are o dizabilitate al cărei grad variază între uşor şi grav.
Peste o treime dintre persoanele de peste 75 de ani suferă de o dizabilitate care le impune limitări într-o anumită măsură, preconizându-se că numărul acestora va creşte odată cu îmbătrânirea progresivă a populaţiei UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Majoritatea acestor persoane sunt împiedicate, mult prea frecvent, să participe pe deplin în cadrul societăţii şi al economiei, din cauza unor obstacole fizice sau de altă natură, precum şi a discriminării.
"97 la sută dintre cei interogaţi au declarat că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să aibă posibilitatea de a merge la şcoală, de a-şi găsi un loc de muncă sau de a avea acces la magazine la fel ca oricine altcineva. Şapte din zece respondenţi au considerat că o mai bună accesibilitate a bunurilor şi a serviciilor ar ameliora foarte mult viaţa persoanelor cu dizabilităţi, a celor în vârstă şi a altor categorii de populaţie, cum ar fi părinţii cu copii mici. O pondere de 84 la sută cred că bunurile şi serviciile mai accesibile ar crea, de asemenea, mai multe oportunităţi pentru industrie", rezultă din sondajul realizat de CE.
Cercetarea, dată publicităţii la 30 noiembrie, mai relevă că 86 la sută dintre europeni consideră că soluţii similare în materie de accesibilitate la nivelul întregului continent ar permite persoanelor cu dizabilităţi să călătorească, să studieze şi să lucreze în alte state membre ale UE, iar 78 la sută sunt de părere că normele comune ar facilita activitatea companiilor pe piaţa unică.
"În Europa, toată lumea are dreptul să participe pe deplin în cadrul societăţii, iar europenii împărtăşesc foarte clar acest punct de vedere. Accesibilitatea universală este, în centrul strategiei noastre pentru o Europă fără obstacole, motiv pentru care intenţionez să înaintez, în 2013, o propunere pentru eliminarea barierelor din calea persoanelor cu dizabilităţi, prin intermediul unui Act european privind accesibilitatea", a declarat vicepreşedintele CE, Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.
Conform Cartei drepturilor fundamentale a UE, "Uniunea recunoaşte şi respectă dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială şi profesională, precum şi participarea la viaţa comunităţii".
În plus, UE şi toate cele 27 de state membre ale acesteia s-au angajat deja să creeze o Europă fără obstacole, prin semnarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (UNCRPD).
"Accesibilitate" înseamnă posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de a avea acces, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la mediul fizic, la transporturi, la sistemele şi tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi la alte facilităţi şi servicii.
Comisia a adoptat, în 2010, o strategie cuprinzătoare pentru crearea, până în 2020, a unei Europe fără obstacole pentru persoanele cu dizabilităţi. Planul în cauză prezintă modul în care UE şi guvernele naţionale pot oferi persoanelor cu dizabilităţi mijloacele prin care acestea să poată beneficia efectiv de drepturile de care dispun.
Una dintre principalele acţiuni prevăzute a fost o iniţiativă privind accesibilitatea. Obiectivul este recurgerea la standardizare sau la normele în materie de achiziţii publice, pentru a face accesibilă persoanelor cu dizabilităţi întreaga gamă de bunuri şi servicii, favorizând în acelaşi timp dezvoltarea unei pieţe UE a dispozitivelor de asistare. În acest context, se preconizează o creştere considerabilă a acestei pieţe în anii următori, pe baza experienţei din Statele Unite.
În decembrie 2011, Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu durata de zece săptămâni privind posibile măsuri de îmbunătăţire a accesibilităţii în Europa, rezultatele urmând să fie utilizate de Comisie la pregătirea Actului european privind accesibilitatea, pregătire care include o evaluare în profunzime a impactului diverselor opţiuni de politică. Comisia intenţionează să prezinte o propunere în cursul anului 2013.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe