- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SONDAJ. Mergeţi la vot la alegerile prezidenţiale?
Aproape 15.000.000 de români au votat în 1990 pentru un nou preşedinte. Primele alegeri prezidenţiale de după prăbuşirea regimului comunist aveau să înregistreze şi un nivel record de prezenţă la vot: 86,19 la sută. Scrutinele următoare au adus din ce în ce mai puţini români la urne. Prezenţa la vot a scăzut gradual, ajungând în 2009 la doar 54,3 la sută. Ce se va întâmpla în 2014? Cum vor arăta statisticile după primul tur al alegerilor prezidenţiale?
SONDAJ. Mergeţi la vot la alegerile prezidenţiale? (Imagine: Shutterstock)
Clasa politică s-a adaptat contextului unei prezenţe la vot din ce în ce mai reduse, preferând unei reforme profunde cultivarea unui electorat captiv. Astfel, calculele electorale ale partidelor au ţinut cont în mare măsură de aşa-zisul „electorat dur”, disciplinat la vot şi care îşi exercită drepturile doar în paradigma guvernării indiferent de cine şi cum o exercită. Or, în aceste condiţii, cea mai mare frică a partidelor este activarea acelui electorat care nu se simte reprezentat şi pentru care nicio formaţiune politică nu are în acest moment o ofertă credibilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
1990. Prezenţa la vot este de 86,19% într-un scrutin prezidenţial desfăşurat simultan cu alegerile parlamentare.
1992. În primul tur, în septembrie, şi-au exprimat opţiunea prin vot 76.29% dintre românii cu acest drept, iprezenţa scăzând, în al doilea tur, în octombrie, la 73.23%.
1996. În primul tur al alegerilor, 76,01% dintre votanţi au mers la urne pentru alegerea preşedintelui, în timp ce în al doilea tur procentul a scăzut la 75.9%.
2000. O scădere simţitoare se observă în 2000, când prezenţa românilor la vot a fost 65,31% în primul tur şi 57.5% în cel de-al doilea.
2004. Prezenţa la vot în scrutinul prezidenţial continuă să scadă. 58,51% dintre români au ieşit la urne în primul tur, cel de-al doilea înregistrând o prezenţă de numai 55,21%.
2009. Alegerile din anul 2009 au fost primele care s-au organizat independent de scrutinul pentru alegerea membrilor Parlamentului. În primul tur, s-au prezentat la vot 54.37% dintre românii cu drept de vot, iar în turul al doilea - 58.02%).
Cum vor arăta statisticile în acest an?
SONDAJ. Tu mergi la la vot la alegerile prezidenţiale?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO