- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.09.2015, 21:45)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sondaj privind discriminarea: Persoanele cu HIV, cele mai discriminate. Politicenii, cei care discriminează cel mai mult
Persoanele cu HIV, dependenţii de droguri şi cei cu dizabilităţi sunt cele mai discriminate categorii în România, iar politicienii sunt cei care discrimnează cel mai mult, arată un sondaj efectuat la comanda Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Urmărește
928 afișări
Sondaj privind discriminarea: Persoanele cu HIV, cele mai discriminate. Politicenii, cei care discriminează cel mai mult (Imagine: Liviu Untaru/Mediafax Foto)
Sondajul efectuat în luna august arată că 87 la sută dintre români au auzit despre fenomenul de discrimnare, iar 12 la sută, nu.
Dintre cei care au auzit de discriminare, 69 la sută cred că este o problemă actuală în România, iar 25 la sută nu, şi, tot dintre aceştia, 65 la sută cred că discriminarea se manifestă des şi foarte des, iar 28 la sută rar.
În opinia respondenţilor, cele mai discriminate ar fi persoanele infectate cu HIV/SIDA (64 la sută dintre respondenţi spun că foarte mult şi mult), apoi cele dependente de droguri (58 la sută), cele cu dizabilităţi psihice (56 la sută) şi cele cu dizabilităţi fizice (54 la sută).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Romii sunt discriminaţi mult şi foarte mult în opinia a 49 la sută dintre respondenţi, românii, acolo unde sunt minoritari, în opinia a 48 la sută dintre respondenţi, iar etnicii maghiari pentru 19 la sută dintre respondenţi.
Totodată, sub jumătate dintre respondenţi consideră că sunt discriminaţi mult şi foarte mult persoanele cu o altă orientare sexuală (49 la sută), copiii instituţionalizaţi (48 la sută), vârstnicii (38 la sută), tinerii (21 la sută), persoanele fără venituri (31 la sută), imigranţii (24 la sută), minorităţile religioase (19 la sută) şi persoanele aparţinând minorităţii evreieşti (14 la sută).
Femeile sunt discriminate mult şi foarte mult în opinia a 28 la sută dintre respondenţi, iar bărbaţii potrivit unei ponderi de 13 la sută.
Principalele motive ale discriminării sunt lipsa de educaţie (66 la sută dintre respondenţi), nepăsarea oamenilor faţă de ceilalţi semeni (49 la sută), lipsa de informaţie (46 la sută), corupţia (44 la sută), lipsa toleranţei din societate (43 la sută), situaţia financiară precară (42 la sută) şi influenţa mass-media (20 al sută).
Cei care discriminează în românia sunt în primul rând politicienii, potrivit unei ponderi de 59 la sută dintre respondenţi, apoi oamenii obişnuiţi (47 la sută), funcţionarii din instituţiile publice (46 la sută), angajaţii din firmele private (38 la sută), medicii (36 la sută), persoanele care lucrează în mass-media (27 la sută) şi cadrele didactice (25 la sută).
Cel mai ridicat nivel de discriminare este perceput pe piaţa muncii în materie de angajare şi profesie, 63 la sută dintre respondenţi susţinând că acesta este ridicat şi foarte ridicat, apoi în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate (55 la sută), accesul la servicii administrative şi juridice (50 la sută), accesul la educaţie (49 la sută), în ceea ce priveşte obţinerea de bunuri, facilităţi şi accesul în locuri publice (43 la sută) şi libera alegere a domiciliului (27 la sută).
Însă dacă ar avea la dispoziţie un buget pentru a reduce discriminarea în România, respondenţii ar aloca cel mai mult - o treime - în domeniul sănătăţii, apoi un sfert pentru educaţie, 17 la sută în domeniul muncii, 12 la sută în domeniul demnităţii personale şi doar 9 la sută în domeniul serviciilor publice administrative şi juridice.
Întrebaţi dacă în România lucrurile merg într-o direcţie bună sau într-una greşită, 61 la sută dintre respondenţi au ales a doua variantă, cu variaţii de la 64 la sută dintre cei cu maxim opt clase şi 53 la sută dintre cei cu studii universitare şi post-universitare, şi de la 62 la sută în mediul rural, la 57 la sută în Capitală şi la 48 la sută în mediul urban (100.001 - 200.000 de locuitori).
Cercetarea a fost realizată de TNS pentru Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pe un eşantion de 1.406 români de peste 18 ani, reprezentativ la nivel naţional.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe