- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.06.2011, 09:20)
- Georgiana Marina ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şoric, fostul şef al IPJ Neamţ, are o avere cu 360.000 de lei mai mare decât veniturile. ANI cere confiscarea sumei
Inspectorii ANI cer confiscarea unei sume de peste 360.000 de lei pe care comisarul Aurelian Şoric nu le poate justifica, suma reprezentând diferenţa dintre averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 1996 - 2010, cât a ocupat funcţia de şef la IPJ Neamţ.
Urmărește
2115 afișări
Şoric, fostul şef al IPJ Neamţ, are o avere cu 360.000 de lei mai mare decât veniturile. ANI cere confiscarea sumei (Imagine: Tibi Bujdei/Mediafax Foto)
Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în 18 noiembrie 2010, cu privire la faptul că Aurelian Vasea Şoric ar fi acumulat, în perioada exercitării funcţiei publice de ofiţer de poliţie (1996 - 2010), împreună cu familia, o avere care depăşeşte veniturile realizate, informează ANI, într-un comunicat remis miercuri.
Acesta a fost promovat în 26 iunie 2006 în funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Neamţ, calitate pe care a deţinut-o până la 23 noiembrie 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Şoric a fost infromat în 6 decembrie 2010 cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, precum şi cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ANI a extins evaluarea şi asupra averii soţiei lui Aurelian Şoric, Cristina.
Aurelian Şoric s-a prezentat la sediul ANI în 8 februarie, 28 martie şi 30 mai când a fost informat cu privire la faptul că au fost identificate diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate, a prezentat un punct de vedere în acest sens şi a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare.
Inspectorii de integritate au constatat că soţii Şoric au deţinut, în perioada 1996 - 2010, trei terenuri situate în municipiul Piatra Neamţ, cu o suprafaţă totală de 830 mp, achiziţionate în perioada 2007 - 2009 cu suma totală de 150.021 lei, două terenuri situate în municipiul Iaşi, cu o suprafaţă totală de 982,80 mp, achiziţionate în perioada 2004 - 2005 cu suma totală de 22.145 euro, un teren situat în municipiul Iaşi, cu o suprafaţă de 505,90 mp, înstrăinat în anul 2008 cu suma de 50.000 euro. Cei doi au mai deţinut un imobil de locuit, compus din S+P+E, şi o clădire de birouri, compusă din P+M, situate în municipiul Piatra Neamţ, cu o valoare finală totală a construcţiei de 805.305,21 lei, trei apartamente situate în municipiul Iaşi, achiziţionate în perioada 2002 - 2003 cu suma totală de 104.758,2 lei, înstrăinate în perioada 2003 - 2007 contra sumelor de 30.000 lei, 81.400 euro şi, respectiv, 22.000 euro, două autoturisme marca Rover, respectiv BMW, achiziţionate în perioada 2007 - 2010 cu sumele de 10.150 euro, respectiv, 51.000 lei, două autoturisme marca Renault, respectiv Kia Sportage, achiziţionate în perioada 2004 - 2008 cu suma totală de 46.219 lei şi înstrăinate în perioada 2006 - 2010 contra sumei totale de 61.000 lei.
Inspectorii ANI au mai constatat că Aurelian şi Cristina Şoric au mai deţinut două autoturisme marca Saab, respectiv Volkswagen Passat, achiziţionate în perioada 2001 - 2006 cu suma de 20.798 euro, înstrăinate în perioada 2003 - 2007 contra sumei 81.000 lei şi cinci conturi bancare la diferite bănci comerciale.
Astfel, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării legislaţiei în vigoare, constând în existenţa unei diferenţe semnificative în cuantum de 365.865 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării în funcţiei publice (1996 - 2010).
În perioada 1996 - 2010, veniturile salariale realizate de soţii Şoric au fost în cuantum total de 1.017.669,17 lei, iar veniturile totale obţinute din alte surse au fost de 1.239.260,15 lei.
ANI a dispus sesizarea Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru iniţierea procedurilor de confiscare a sumelor de bani cu caracter nejustificat, dobândite în perioada exercitării funcţiei publice de ofiţer de poliţie (1996 - 2010) de către Aurelian Şoric şi constatarea stării de incompatibilitate. Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă.
Comisarul Aurelian Şoric a fost judecat de Consiliul Superior de Disciplină, la solicitarea ministrului Internelor, pentru afirmaţiile şi comportamentul avute în urma asasinării lui Gheorghiţă Mararu, în 14 noiembrie 2010, şi pentru modul în care a condus IPJ Neamţ.
De asemenea, atât comisarul Şoric, cât şi adjuncţii săi şi alţi ofiţeri cu funcţii de conducere de la IPJ Neamţ au fost cercetaţi disciplinar pentru neregulile găsite în urma verificărilor Corpului de Control, printre care interesul scăzut pentru anchetarea celor trei grupări infracţionale din judeţ.
Şeful Poliţiei Române a anunţat că, în urma concluziilor anchetei făcute de Consiliul Superior de Disciplină, fostul şef al IPJ Neamţ Aurelian Şoric a fost destituit din Poliţie. El anunţa ulterior că va contesta decizia de destituire din poliţie.
Potrivit rezultatelor anchetei Corpului de Control la Neamţ, Aurelian Şoric a acreditat, prin afirmaţiile făcute, ideea că Poliţia agreează cămătăria, subminând încrederea populaţiei în serviciul poliţienesc şi a încercat să diminueze autoritatea conducerii MAI prin incitarea şefilor de post din judeţul Neamţ.
Scandalul de la Neamţ a izbucnit după ce, în 14 noiembrie, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost asasinat într-o cafenea din Piatra Neamţ de Cristian Chilat. Imediat după incident, presa a relevat legătura dintre victimă, familia acesteia şi şeful IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric.
Asasinarea lui Gheorghiţă Mararu a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, a secretarului de stat Dan Fătuloiu, şi cu depunerea demisiei de către şeful IPJ Neamţ Aurelian Şoric.
În 23 noiembrie 2010, Ministrul de Interne, Traian Igaş, anunţa destituirea lui Petre Tobă şi a lui Dan Fătuloiu, precum şi că Aurelian Şoric şi-a depus demisia de la conducerea IPJ Neamţ.
Totodată, Traian Igaş spunea atunci că aşteaptă ca acei şefi de post care afirmau că-şi dau demisiile dacă Aurelian Şoric va fi demis din funcţia de şef al IPJ Neamţ "să se ţină de cuvânt" şi să demisioneze.
Zeci de şefi de post de poliţie din judeţul Neamţ anunţau, în 16 noiembrie 2010, că îşi dau demisiile din funcţiile de conducere dacă Aurelian Şoric va fi demis de la conducerea IPJ Neamţ. Unii dintre aceştia au protestat atunci în faţa IPJ Neamţ faţă de propunerea de demitere din funcţie a lui Şoric, pe care o considerau "abuzivă" şi prin care onoarea IPJ Neamţ "a fost puternic afectată".
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe