Sorin Apostu în instanţă: Am respectat legea, iar dacă mâine aş lua-o de la capăt aş proceda la fel
Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a spus, joi, la primul termen în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de soţia sa şi de doi oameni de afaceri, că a respectat legea şi că dacă mâine ar lua-o de la capăt ar proceda la fel.
Sorin Apostu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
La Curtea de Apel Cluj a avut loc, joi, primul termen în dosarul în care primarul suspendat Sorin Apostu este judecat pentru fapte de corupţie alături de soţia sa, Monica Apostu, şi de oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc.
De asemenea, tot joi instanţa judecă cererile de eliberare sub control judiciar depuse de Sorin Apostu şi de Călin Stoia.
Sorin Apostu a spus în faţa instanţei că a respectat legea şi că regiile sunt subordonate Consiliului Local, nu primarului, astfel că nu ar fi putut interveni în niciun fel pentru ca firma Aspaziei Droniuc să încheie contractul pentru asigurarea maşinilor regiei de transport local.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
"Aici se vorbeşte de toată activitatea mea în baza legii, dar niciuna din legile în care mi-am desfăşurat activitatea nu a fost referită în rechizitori. Legea 215 arată că RATUC nu este subordonat Consiliului Local şi este clar că nu putem influenţa în niciun fel regia. Ele sunt supuse controlului Curţii de Conturi. În privinţa activităţii de salubrizare există Legea 101, care reglementează colectarea deşeurilor menajere. Dacă mâine aş lua-o de la capăt, aş proceda la fel pentru că legea aşa spune. Toţi martorii au depus deja împotriva mea declaraţii şi niciun martor din dosar nu a declarat împotriva mea. Punerea mea în libertate nu ar influenţa buna desfăşurare a acestui proces. Noi eram pregătiţi să fim audiaţi astăzi. Până acum ni s-a spus că adevărul este doar de o singură parte. Eu pot fi judecat în cele mai aspre condiţii de libertate şi mă angajez ca, în cazul încălcării acestei proceduri, să suport consecinţele legii", a spus Sorin Apostu.
La rândul său, Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre avocaţii lui Sorin Apostu, a cerut instanţei să constate că în dosar nu există date care să justifice respingerea unei cereri de eliberare, din care să rezulte că Apostu va încerca să zădărnicească aflarea adevărului prin alterarea sau distrugerea probelor sau prin influenţarea martorilor sau părţilor.
"Sorin Apostu a avut un comportament ireproşabil. De asemenea, Apostu nu a mai avut antecedente penale. Acest criteriu de detenţie presupune să existe probe, iar probele să fie diferite de fondul cauzei. Din probe să rezulte că el este periculos pentru societate şi comunitate şi trebuie să existe un pericol efectiv în sensul ca societatea ar fi ameninţată şi că aceasta s-ar simţi în nesiguranţă dacă Apostu ar fi pus în libertate. În acest caz, dimpotrivă, un asemenea risc este inexistent. La început recursul faţă de propunerea de arestare s-a respins pentru că ancheta era la debut, dar acum ancheta e finalizată şi nu s-au prezentat probe pentru nicio faptă", a spus Mateuţ.
Sergiu Bogdan, celălalt avocat al lui Stoia, a declarat, la rândul său, că s-au invocat motive de arestare, dar nu s-au prezentat fapte.
Instanţa se va pronunţa, joi, asupra cererilor de eliberare sub control judiciar.
Următorul termen în dosar va avea loc în 9 februarie.
Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, de către Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că Sorin Apostu, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.
Potrivit DNA, banii provin de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).
"Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă", arăta DNA.
În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Monica Apostu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26