Sorin Apostu şi Călin Stoia au cerut Curţii de Apel Târgu Mureş să fie eliberaţi
Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, au cerut, marţi, magistraţilor Curţii de Apel Târgu Mureş, să fie eliberaţi, susţinând că nu reprezintă pericol public, instanţa urmând să se pronunţe miercuri.
Sorin Apostu (Imagine: Raul Stef/Mediafax foto)
Primul termen de la Curtea de Apel Târgu Mureş în dosarul în care fostul primar al municipiului Cluj Napoca Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie a avut loc luni.
Avocaţii Gheorghe Mateuţ şi Tiberiu Man, apărătorii fostului primar al municipiului Cluj Napoca Sorin Apostu, au cerut Curţii de Apel Târgu Mureş să încuviinţeze audierea Aspaziei Droniuc, trimisă şi ea în judecată în acest dosar.
Cei doi avocaţi au susţinut că Droniuc ar trebui citată cu mandat de aducere ca să dea declaraţii "pentru aflarea adevărului şi justa soluţionare a cauzei", însă avocatul acesteia, dar şi procurorul DNA s-au opus, considerând că o astfel de măsură ar fi "excesivă" şi arătând că aceasta a ales să nu se prezinte la judecată şi şi-a exprimat deja punctul de vedere în scris, faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Mai mult, potrivit apărătorului acesteia, chiar dacă Droniuc ar fi adusă cu mandat, nu există nicio obligaţie ca aceasta să facă declaraţii suplimentare faţă de cele date deja şi autentificate în faţa notarului.
În aceste condiţii, magistratul Mihaela Creţu a respins cererea, considerând-o "nepertinentă şi neconcludentă".
Tot luni, instanţa a pus în discuţie mandatul de arestare preventivă al fostului primar al municipiului Cluj Napoca Sorin Apostu şi al omului de afaceri Călin Mihai Stoia.
Atât aceştia, cât şi avocaţii lor au invocat mai multe motive, de la probleme medicale până la faptul că nu prezintă pericol public, că sunt nevinovaţi, iar în rechizitoriu "nu există nici măcar aparenţa săvârşirii vreunei infracţiuni", cerând revocarea mandatelor de arestare preventivă, eliberarea sub control judiciar şi eventual schimbarea mandatelor de arestare preventivă cu interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea.
Astfel, Apostu a spus că este primul interesat de aflarea adevărului, arătând că pe parcursul desfăşurării urmăririi penale nu a adus atingere desfăşurării acesteia, că nu prezintă pericol public, iar administraţia publică este pentru el "un capitol încheiat", dorind să se întoarcă la catedră.
El a adăugat că nu are niciun interes să influenţeze martorii, dat fiind că aceştia nu au dat până acum declaraţii care să-i fie defavorabile.
Apostu a promis că, dacă va fi eliberat sub control judiciar, se va prezenta la orice termen stabilit de instanţă.
Apostu a arătat că în arest i s-a înrăutăţit starea de sănătate şi că nu a reuşit să-şi facă analizele medicale.
Legat de acuzaţia de luare de mită care i se aduce, Apostu a arătat că licitaţiile organizate în municipiul Cluj-Napoca au dus la cel mai mic preţ din ţară în ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, avocaţii săi arătând că oricum acesta nu a avut atribuţii în ceea ce priveşte licitaţiile respective.
Omul de afaceri Călin Mihai Stoia a declarat, la rândul său, că este nevinovat şi că, dacă în 2009 a avut profit dat fiind că firma SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, pe care o administra, opera în tot oraşul, situaţia s-a schimbat din momentul în care municipalitatea din Cluj-Napoca a decis să împartă în două sectoare aria de operare a firmelor de salubrizare.
Astfel, odată ce pe piaţă a intrat şi firma Rosal, compania de salubrizare administrată de el a intrat pe pierdere, conturile fiindu-i blocate.
"Cum să dai mită ca să intri pe pierdere? E imposibil să dai mită ca să pierzi o licitaţie", a spus Stoia.
El a adăugat că firma a încheiat contracte de reprezentare juridică pe sume mai mari chiar decât cele prevăzute în contractul cu soţia primarului Apostu - prin care se presupune că ar fi mascat mita - unul dintre aceste contracte fiind încheiat chiar cu fratele procurorului de caz.
"De ce nu zice DNA că am dat mită şi ca să fiu arestat?", a spus Stoia, adăugând că este "insuportabil" faptul că stă de cinci luni în detenţie, ştiindu-se nevinovat.
El a afirmat că suferă de lombosciatică, pentru care urmează tratament medicamentos, însă nu a mai beneficiat de fizioterapie din luna decembrie.
Instanţa a decis să amâne pronunţarea legată de cererile de revocare a mandatelor de arestare preventivă a celor doi pentru miercuri.
Totodată, Curtea de Apel Târgu Mureş a stabilit că la următorul termen de judecată, din 14 mai, va fi reaudiat inculpatul Călin Mihai Stoia, alături de patru martori, printre care şi directorul RATUC Cluj, Liviu Neag.
Procesul în care fostul primar Sorin Apostu este acuzat de corupţie, alături de omul de afaceri Călin Stoia, este judecat de magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş, după ce solicitare de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Cluj a fost admisă, în 21 februarie, de instanţa supremă.
Avocaţii fostului primar al municipiului Cluj-Napoca au cerut strămutarea procesului de la Curtea de Apel Cluj invocând, între altele, mediatizarea excesivă a cauzei.
Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.
Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.
Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).
Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost mutaţi, la sfârşitul lunii ianuarie, din Penitenciarul Gherla la Spitalul Penitenciar Dej, avocaţii celor doi susţinând că starea de sănătate a acestora s-a înrăutăţit "din cauza condiţiilor inumane de detenţie".
Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie la Registratura Primăriei.
Sorin Apostu a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului, că după demisia din funcţie cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO