Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, ridicaţi de procurori după un flagrant delict

Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost ridicaţi, miercuri, în urma unui flagrant delict organizat de procurori, care au marcat cei 150.000 de euro pretinşi de patronul Realitatea de la Sebastian Ghiţă, pentru a nu-i rezilia contractul de management după ce acesta a investit 4 milioane de euro.

Urmărește
40 afișări

Miercuri,în jurul orei 17.00, la sediul Realitatea Media, echipa de flagrant condusă procurori l-a prins pe Ion Ilie Cezar (fost Berbeci) după ce a primit de la Alexandru Iacobescu suma de 150.000 de euro.

Miercuri era data limită la care Sebastian Ghiţă trebuia să plătească 200.000 de euro pentru ca Sorin Ovidiu Vîntu să nu rezilieze contractul de management al Realităţii. Ghiţă a spus că plăteşte 150.000 de euro lunar şi a încercat, iniţial, să amâne termenul stabilit, invocând faptul că trebuie să plătească salariile angajaţilor postului TV Publika.

Pentru că nu a reuşit să ajungă la o înţelegere, miercuri, Ghiţă a plătit 150.000 de euro, prin intermediul lui Alexandru Iacobescu, banii fiind însemnaţi anterior la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arată procurorii în propunerea de arestare preventivă a lui Vîntu.

Iacobescu este martor în dosar.

În 24 octombrie 2011, între SC Realitatea Media SA şi SC Asesoft International SA a fost încheiat "contractul pentru servicii de consultanţă şi management strategic şi asigurarea resurselor de finanţare ale activităţii", semnat între Sorin Freciu, în calitate de reprezentant al Realitatea Media şi Sebastian Ghiţă, în calitate de reprezentant al SC Asesoft International SA, spun procurorii.

Obiectul contractului cuprinde Produsele Media: I. Posturi de televiziune: 1.Realitatea TV, 2.The Money Channel; II. Posturi de radio: 1. Radio Guerilla, 2. Radio Realitatea FM semnate de aceleaşi părţi şi Anexa nr.2 la Contract RTM-ASESOFT nr.GD1029/24 octombrie 2010 care cuprinde cuantumul sumelor alocate (5.000.000 de euro), tranşele (între 1-2 milioane de euro), termenele de alocare (imediat după semnare şi până la 15 ianuarie 2011), destinaţia (în interesul societăţii), cu menţiunea că sumele sunt purtătoare de dobândă.

Potrivit clauzelor contractuale, profitul realizat la sfârşitul fiecărui an, revenea în proporţie de 80 la sută firmei SC Asesoft International SA şi 20 la sută SC Realitatea Media SA.

Pentru punerea în aplicare a contractului Ghiţă urma să asigure sursele de finanţare necesare societăţii, să achite datoriile, să plătească salariile şi toate cheltuielile pentru funcţionarea în parametrii a societăţii.

Negocierile care au precedat încheierea contractului de management s-au desfăşurat la locuinţa lui Vîntu, în prezenţa reprezentanţilor SC Realitatea Media SA, Sorin Freciu, Dragoş Nedelcu, membrii în Consiliul de Administraţie şi reprezentanţii SC Asesoft International SA şi reprezentanţii firmei Asesoft Internaţional SA, Sebastian Ghiţă şi Alexandru Iacobescu, membru în Consiliul de Administraţie, desemnat de Ghiţă. Implicarea lui Vîntu se explică prin faptul că acesta, potrivit declaraţiilor publice, controlează prin persoane interpuse acţionariatul Realitatea Media, spun anchetatorii.

Conform contractului asumat, până la finele anului 2010, Ghiţă a creditat societatea cu peste 4.000.000 de euro, respectiv aproximativ 90 la sută din valoarea contractului.

Deşi obiectul contractului prevede atât asigurarea resurselor de finanţare ale activităţii, cât şi preluarea managementului, Vîntu a continuat să se implice în politica editorială şi în administrarea postului Realitatea TV.

Astfel, între Vîntu şi Ghiţă au apărut tensiuni, soldate, în final, cu o plângere penală la Parchet.

Patronul Asesoft, Sebastian Ghiţă, care a preluat managementul Realităţii, l-a acuzat pe Sorin Ovidiu Vîntu de ameninţare şi şantaj.

Miercuri, după ce Sebastian Ghiţă a plătit cei 150.000 de euro ceruţi de Sorin Ovidiu Vîntu, bani ce au ajuns la Ilie Ion Cezar, a intervenit Parchetul.

Vîntu şi Ilie Ion au fost reţinuţi, miercuri seară, iar joi Parchetul a propus Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti arestarea preventivă a celor doi, sub acuzaţia de şantaj.

"Din cercetările efectuate, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada martie - aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, Vîntu a pretins părţii vătămate Sebastian Ghiţă suma de 150.000 euro. În acelaşi scop, al obţinerii foloaselor materiale injuste, inculpaţii au constrâns-o prin ameninţare pe partea vătămată să accepte modificarea unor clauze contractuale, în scopul obţinerii de către aceştia a unui folos material injust", susţin procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici