- Home
- Social
- BUCURESTI, (04.09.2019, 12:15)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sorina Pintea, despre cazul de la Spitalul din Sighetu Marmaţiei: DSP verifică în ce condiţii au fost ţinuţi pacienţii/ Zetea: Persoanele cu dizabilităţi închise în cuşti să fie mutate urgent
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că Direcţia de Sănătate Publică este deja la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei din judeţul Maramureş, unde verifică, în limita competenţelor, condiţiile în care au fost ţinuţi pacienţii cu dizabilităţi.
Urmărește
557 afișări
Sorina Pintea, despre cazul de la Sighetu Marmaţiei: DSP e deja acolo pentru verificări
Sorina Pintea a precizat că pacienţii internaţi la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, despre care Centrul de Resurse Juridice (CRJ) avertiza, marţi, că sunt închişi în cuşti, legaţi cu cămăşi şi fâşii din cârpe de paturi, cerând intervenţia Ministerului, că aceştia sunt pacienţii unui centru de recuperare aflat Direcţiei pentru protecţia persoanelor cu handicap din subordinea Ministerului Muncii.
„Eu oricum aveam o vizită programată la Spitalul Psihiatrie din Sighet. Am fost la Poiana Mare din judeţul Dolj. De la Sighet, voi merge la Iaşi. Voi vedea exact ce se întâmplă cu pacienţii acelui centru dar şi cu pacienţii aflaţi în secţia de psihiatrie a Spitalului Municipal Sighet”, a precizat ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pintea a mai anunţat că este deja efectuat un control in acel spital: „Direcţia de Sănătate Publică este deja acolo şi verifică, în limita competenţelor pe care le avem, condiţiile în care au fost ţinuţi aceşti pacienţi”.
„Eu am înţeles că era un spaţiu temporar, dar îmi aduc aminte că inclusiv spaţiile care se utilizează temporar pentru o activitatea medicală trebuie să fie autorizate şi trebuie să fie ocupate cu acordul DSP. Verificăm aceste lucruri”, informează ministrul.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) avertiza, marţi, că la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei din judeţul Maramureş persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale sunt închise în cuşti, altele fiind legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe de paturi, cerând intervenţia ministrului Sănătăţii.
DGASPC Maramureş: Beneficiarii centrului din Sighetu Marmaţiei vor fi transferaţi
DGASPC Maramureş a început o cercetare administrativă la Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei, unde CRJ a arătat că o parte din pacienţi erau ţinuţi în cuşti sau legaţi. Potrivit DGASPC, beneficiarii vor fi transferaţi în scurt timp în alte centre.
transmis miercuri, instituţia s-a autosesizat după situaţia semnalată de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ), potrivit cărora unii pacienţi erau ţinuţi în cuşti sau legaţi cu cârpe de paturi.
Autorităţile au demarat o cercetare administrativă la Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei.
„Cercetarea administrativă la faţa locului, demarată marţi seara, urmăreşte inclusiv respectarea procedurilor specifice, respectiv legislaţia în vigoare privind contenţionarea şi izolarea, dar şi programul de activităţi. Întrucât se impune măsura relocării beneficiarilor datorită condiţiilor existente în spaţiul utilizat temporar, au fost identificate locaţiile, urmând ca beneficiarii să fie transferaţi în cel mai scurt timp în alte centre aflate în subordinea DGASPC Maramureş din Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii DGASPC Maramureş au subliniat că transferul pacienţilor va fi realizat cu mijloace proprii, cu pregătirea prealabilă a beneficiarilor de către psihologul centrului, asigurându-se, totodată, şi personalul necesar pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi în noile locaţii ale instituţiei.
„Conform raportului prezentat conducerii instituţiei de către şeful CRRPH Sighetu Marmaţiei, beneficiarii izolaţi în spaţiile de liniştire au grave probleme de comportament, prezentând agitaţii psihomotorii care se manifestă prin autoagresare sau agresarea persoanelor din preajmă. Aceştia prezintă diagnostice precum: retardare mentală profundă pe fond encefalopatic cronic infantil, retardare mentală severă cu tulburări de comportament, schizofrenie profundă, bipolaritate. Cu referire la contenţionarea celor trei beneficiari, facem precizarea că aceasta este efectuată la recomandarea medicului psihiatru şi doar în scop de protejare a persoanelor în caz de autoagresiune, precum şi pentru a nu pune în pericol viaţa şi siguranţa celorlalte persoane cu dizabilităţi”, se mai arată în comunicatul DGASPC Maramureş.
De asemenea, în document se subliniază că restructurarea CRRPH Sighetu Marmaţiei reprezintă o prioritate pentru DGASPC Maramureş încă din data de 14 februarie 2018, când un tavan dintr-o încăpere a centrului social de pe strada Dragoş Vodă s-a surpat, iar clădirea nu a mai prezentat siguranţă pentru beneficiari şi personalul de specialitate.
„În acest context, instituţia noastră derulează Proiectul Servicii sociale integrate în municipiul Sighetu Marmaţiei, prin intermediul căruia vor fi construite patru locuinţe protejate destinate unui număr de 40 de persoane cu dizabilităţi de la CRRPH Sighetu Marmaţiei. De la finalul anului 2020, în Sighetu Marmaţiei va funcţiona şi un centru de zi cu o capacitate de 40 de locuri, urmând ca specialiştii să furnizeze servicii integrate de sprijin în vederea tranziţiei de la servicii de îngrijire de tip rezidenţial în instituţii de tip vechi către servicii la nivelul comunităţii”, se menţionează în comunicatul DGASPC Maramureş.
Zetea: Persoanele cu dizabilităţi închise în cuşti sau legate să fie mutate urgent
Pacienţii Spitalului Sighetu Marmaţiei din Maramureş despre care au apărut informaţii că sunt închişi în cuşti sau legaţi trebuie să fie mutaţi in 48 de ore, spune preşedintele CJ Maramureş. Majorările de salarii nu au fost însoţite şi de creşterea performanţei la DGASPC, susţine Zetea.
Gabriel Zetea arată miercuri, într-un comunicat al CJ Maramureş, că DGASPC este o instituţie în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş, forul deliberativ judeţean având doar atribuţii financiare în ceea ce priveşte finanţarea activităţii, nu şi atribuţii executive în ceea ce priveşte gestionarea beneficiarilor.
„Nu cunoşteam efectiv felul în care au fost trataţi beneficiarii din centrul de la Sighet. A fost o problemă privind relocarea bolnavilor în acest centru, aceasta fiind o secţie dezafectată a Spitalului de Psihiatrie din Sighetu Marmaţiei. Urmează, în cel mai scurt timp posibil, ca toţi cei aflaţi acolo să fie relocaţi în alte centre care să corespundă cu nevoile lor şi în condiţii mult mai bune. (…) După ce am discutat cu reprezentanţii ONG-ului care au vizitat marţi acest centru, am cerut imperativ conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş relocarea acestor beneficiari în maximum 48 de ore şi identificarea soluţiilor. Ne-am implicat şi noi chiar dacă nu avem atribuţii executive”, spune Zetea.
Potrivit acestuia, CJ Maramureş asigură anual resurse consistente din bugetul Consiliului Judeţean pentru a creşte condiţiile sociale ale tuturor beneficiarilor aflaţi în sistemul de protecţie.
„Noi, însă, suntem nemulţumiţi de o bună parte a activităţii lor, deoarece, desi au existat măriri consistente de salarii în ultimii doi ani, în acest sistem, angajaţii DGASPC din sistemul central fiind la cel mai înalt nivel de salarizare în judeţul Maramureş dintre funcţionarii publici, credem că aceste creşteri de salarii nu au fost însoţite şi de o creştere a performanţei în ceea ce priveşte activitatea lor”, arată preşedintele CJ Maramureş.
Potrivit acestuia, DGASPC Maramureş nu a justificat acum ce s-a întâmplat la Sighetu Marmaţiei. Zetea speră că până la şedinţa de îndată a Consiliului Judeţean convocată pentru joi vor exista toate răspunsurile.
„Funcţionarii publici sunt apăraţi de foarte multe legi în ţara noastră, însă, în astfel de situaţii, demnitarii plătesc cu funcţia o astfel de deficienţă în sistem. Vom găsi portiţele legislative pentru a putea rezolva astfel de probleme în viitor, pentru că nu este singurul caz nefericit întâmplat sub tutela DGASPC în Maramureş. În ultimele săptămâni au fost probleme raportate la Poienile de sub Munte, la Vişeu de Sus, iar acum la Sighetu Marmaţiei. Deja sunt foarte multe cazuri care se adună şi reclamaţiile împotriva Direcţiei Copilului sunt tot mai multe”, adaugă şeful CJ Maramureş.
Organigrama DGASPC este „puţin sub nivel”, deşi s-au făcut destul de multe angajări în ultima perioadă, însă problemele identificate „ţin mai mult de partea de vocaţie a celor care merg să lucreze în acest sistem”, spune Zetea.
La rândul său, prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că la Sighetu Marmaţiei a fost trimis un control şi din partea DSP şi a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Maramureş şi aşteaptă un raport de la cele două instituţii.
„Anul trecut, la centrul de îngrijiri persoane vârstnice din Sighetu Marmaţiei, din subordinea DGASPC Maramureş, a avut loc un incident, iar tavanul a căzut, fiind vorba despre o clădire veche, astfel încât beneficiarii au trebuit să fie relocaţi în două spaţii din incinta Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei. A fost o relocare provizorie. Este, din păcate, o problemă urâtă ceea ce s-a întâmplat acum acolo”, a spus Moldovan.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) avertiza, marţi, că la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei din judeţul Maramureş persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale sunt închise în cuşti, altele fiind legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe de paturi, cerând intervenţia ministrului Sănătăţii.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Când se dau examenele de la EVALUARE NAŢIONALĂ 2020 pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a/ Ministerul Educaţiei a publicat calendarul probelor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe