- Home
- Social
- BUCURESTI, (02.07.2019, 13:00)
- Roxana Din
Sorina Pintea: Vom crea patru centre de trombectomie mecanică
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a spus că se pun bazele a patru centre de trombectomie mecanică, demersul fiind îngreunat, în prezent, din cauza lipsei de personal. Astfel de centre funcţionează în Târgu Mureş, Bucureşti şi Timişoara.
Urmărește
204 afișări
Sorina Pintea: Vom crea patru centre de trombectomie mecanică
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe, că în România se vor pune bazele a patru centre de trombectomie mecanică (necesare pentru intervenţii în cazul pacienţilor cu accident vascular cerebral). Ministrul a mai precizat şi faptul că România dispune şi de partea intervenţională în acest sens, „dar nu la nivelul pe care ni-l dorim”.
„Vom crea patru centre de trombectomie mecanică. Funcţionează acum în Târgu Mureş, în Bucureşti şi avem medici pregătiţi şi echipamente în Suceava. Încă unul la Timişoara. Ne-a lipsit resursa umană. Neurologia intervenţională practic nu era definitivată ca şi competenţă în România. Am făcut-o în 2018”, a informat ministrul.
Potrivit aceleiaşi surse, 25 de medici sunt deja pregătiţi în acest moment pentru a acoperi nevoile noilor centre, care dispun de finanţarea necesară pentru dotare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
„Lucrurile au început destul de greu, merg bine în acest moment, nu suficient. (...) Anul trecut când am discutat despre obligativitatea legiferării unui protocol pe tromboliza venoasă primară probabil că s-a spus: altă promisiune, nu pentru că ştim foarte clar cum pot fi făcute lucrurile, adică cu banii deja existenţi nu era nevoie de o finanţarea suplimentară şi cu dotările deja existente”, a spus ministrul.
Sorina Pintea a declarat că urmează să fie operaţionalizate aceste centre de trombectomie mecanică, însă că sunt „probleme la zona de prevenţie terţiară, adică recuperarea după accidentul vascular cerebral, după infarctul cerebral zonă de recuperarea”.
În acest sens, ministrul a spus că în luna iulie se va pune în transparenţă un Ordin de ministru care să definească „neuro-reabilitarea, un concept internaţional care în România a fost discutat dar nu a fost niciodată aplicat”.
Ministrul Sănătăţii a declarat că anul 2020 va fi în domeniul sănătăţii, anul programelor naţionale.
„Va fi un an în care vom moderniza programele le vom upgrada şi vom crea programe noi. Avem atunci managementul integrat al cazului al pacientului cu acest tip de patologie. (...) Insist pe resursa umană şi nu vorbesc doar de această patologie ci în toate zonele de medicină de vârf este nevoie de resursa umană bine pregătită. Nu putem pune căruţa înaintea boilor”, a spus ministrul.
Sorina Pintea a menţionat faptul că România are în acest moment o populaţie îmbătrânită şi că zona de prevenţie nu a funcţionat ani de zile. „Nu vorbim de un an, doi trei. Avem pacienţi care sunt diagnosticaţi târziu, costurile sunt mari dar nu putem să îi abandonăm. Investim în medicina primară, investim în spitale, în aparatură pentur că avem nevoie să tratăm pacienţii şi în programe naţionale”, a spus ministrul.
Sursa citată a informat că în acest moment se află în lucru 108 registre de boală. „Sunt fonduri europene accesate, proiectele sunt în implementare. Se lucrează la ele , coroborat cu fonduri norvegiene, fonduri elveţiene, registre de boală, registre cu care putem avea o situaţie clară-predictibilitate pentru a putea finanţa”, a conchis ministrul.
Citește pe alephnews.ro: Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care sunt opțiunile Rusiei după ce Ucraina a închis gazoductul care alimenta Europa, iar Moldova are deja alternative pentru gazul rusesc? Putin se bazează pe marile puteri din Est, cu China în frunte
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe