Soti Cable Neptun: Relaţia contractuală cu CJ Constanţa, rezultatul unui proces de licitaţie publică

SC Soti Cable Neptun SRL susţine că relaţia contractuală cu Consiliul Judeţean Constanţa, unde joi au loc noi percheziţii, este rezultatul unui proces de licitaţie publică şi că atât primarul Radu Mazăre, cât şi preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, au ieşit din acţionariatul firmei din 2002.

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Soti Cable Neptun: Relaţia contractuală cu CJ Constanţa, rezultatul unui proces de licitaţie publică

Soti Cable Neptun: Relaţia contractuală cu CJ Constanţa, rezultatul unui proces de licitaţie publică (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii SC Soti Cable Neptun SRL, firmă cu care Consiliul Judeţean Constanţa a încheiat mai multe contracte ce fac obiectul unui nou dosar al DNA în care Nicușor Constantinescu este suspectat de abuz în serviciu, susţin că toate contractele de prestătii servicii cu CJ au fost încheiate în urma unor licitaţii.

Într-un comunicat de presă transmis joi, reprezentanţii SC Soti Cable Neptun SRL arată că în septembrie 2009 Consiliul Judeţean Constanţa a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul cu privire la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de ”Servicii de informare şi promovare a instituţiei pe canale TV”.

”După etapa solicitărilor de clarificări, depuse de mai multe companii intersate, la data de 09.11.2009, prin scrisoarea de înaintare nr. 22937, SC Soti Cable Neptun SRL depune în mod oficial oferta sa, documentele necesare şi garanţia de participare, respectând integral condiţiile precizate în procedura de licitaţie şi caietul de sarcini. Consiliul Judeţean Constanţa, prin comunicarea cu nr. 23451/13.11.2009, comunică SC Soti Cable Neptun SRL că oferta sa a fost câştigătoarea licitaţiei şi că a fost acceptată”, se precizează în documentul citat.

Drept urmare, în 20 noiembrie 2009 a fost semnat şi a intrat în vigoare contractul de prestări servicii prin care SC Soti Cable Neptun SRL se obliga să presteze servicii de informare şi promovare, la solicitarea şi în beneficiul Consiliului Judeţean Constanţa, respectiv să asigure o transmisie în direct, cu durata de 30 de minute, a unui eveniment/acţiune/şedintă sau alt subiect, de interes public, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, să producă patru evenimente, de câte trei ore fiecare, pe care să le transmită în direct, să producă patru anunţuri publicitare lunar, să difuzeze 120 de anunţuri publicitare lunar, să producă trei spoturi publicitare, a câte 30 de secunde, lunar şi să asigure 120 de difuzări, lunar, ale spoturilor publicitare.

”Toate prestaţiile SC Soti Cable Neptun SRL au fost realizate în temeiul comenzilor, în scris, făcute, potrivit contractului, de reprezentanţii CJ Constanţa. Fiecare prestaţie realizată a fost/este dovedită de întegistrările martor audio-video corespunzătoare şi raportul de difuzare aferent, fiecare factură fiind emisă/încasată numai după realizarea prestaţiilor şi a procedurilor stabilite în contract”, mai susţin reprezentanţii societăţii.

Contractul dintre SC Soti Cable Neptun SRL şi Consiliul Judeţean Constanţa s-a încheiat în 20 noiembrie 2013, ulterior, urmare a raportului Curţii de Conturi, Consiliul Judeţean Constanţa chemând în judecată societatea, dosarul fiind în prezent pe rolul Tribunalului Constanţa.

”Menţionăm că atât primarul Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, au ieşit din acţionariatul SC Soti Cable Neptun SRL la data de 5 februarie 2002, prin contractul de cesiune autentificat la notar public”, adaugă reprezentanţii SC Soti Cable Neptun SR.

Procurorii DNA Constanţa fac percheziţii, joi, la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, într-un dosar privind infracţiuni electorale şi de serviciu, faptele de corupţie şi cele asimilate acestora fiind comise în perioada 2009-2013. Anchetatorii fac percheziţii şi la sediile mai multor firme, între care SC Aqualand SA şi Hotel Cupidon din Eforie Nord.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este suspectat de mai multe fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Astfel, în anul 2012 preşedintele CJ Constanţa a acceptat şi decontat, cu ştiinţă, o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost plătită ilegal suma totală de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai notează că în anul 2012 Consiliul Judeţean Constanţa a făcut plăţi nelegale pentru servicii de publicitate în valoare de peste două milioane de lei către SC Combat Press SRL Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu ca informaţii de interes public, conform Legii nr. 544/2001 şi Legii nr. 52/2003.

Conform surselor citate, tot în anul 2012, pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de întreţinere la drumurile judeţene şi pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi lucrări de împădurire, CJ Constanţa a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentând organizare de şantier, fără existenţa documentelor justificative, faptă care a dus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodată, Nicuşor Constantinescu este suspectat de către procurorii DNA de conflict de interese, după ce în 20 noiembrie 2009 CJ Constanţa a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoană aflată în relaţii comerciale cu el. În baza acestui contract, CJ Constanţa a făcut plăţi în mai multe rânduri, începând cu anul 2010 şi până în martie 2014, valoarea totală a sumelor plătite depăşind 9,6 milioane de lei.

Documentele anchetatorilor mai arată că Nicuşor Constantinescu ar fi fost în conflict de interese şi în iunie 2011, după ce a încheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestări servicii, în baza căruia ar fi fost făcute plăţi de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun că CJ Constanţa ar fi încheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, în anii 2013 şi 2014, şi ar fi făcut plăţi, în baza acestora, în valoare de peste 500.000 de lei.

Totodată, anchetatorii consideră că Nicuşor Constantinescu s-a aflat în conflict de interese şi prin încheierea unui contract de prestări servicii, în februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, şi ar fi făcut plăţi în mai multe rânduri, în anii 2013 şi 2014, în cuantum total de peste 63.700 de lei.

În acest dosar, este vizat şi Cristian Bogdan Zgabercea, fost director în Consiliul Judeţean Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, fiind suspectat că l-a ajutat pe Nicuşor Constantinescu să facă plăţi ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către diverse asociaţii.

De asemenea, în acelaşi dosar este vizată şi Gina Hortolomei Moscu, administrator şi asociat la mai multe societăţi, ea fiind suspectată de abuz în serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici