Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania pot munci fără permis

Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania şi îşi plătesc singuri cotizaţiile pot munci fără permis, acest drept nefiind aplicat şi în cazul părinţilor, fraţilor şi nepoţilor, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Muncii.

Urmărește
660 afișări
Imaginea articolului Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania pot munci fără permis

Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania pot munci fără permis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioana Şanta, a declarat că oficialii români din Spania au obţinut o nouă modificare a instrucţiunilor aplicate membrilor de familie după 22 iulie 2011.

"Astfel, membrii de familie ai românilor autonomi (cuenta propria), care muncesc pe cont propriu în Spania şi îşi plătesc singuri cotizaţiile, nu mai au nevoie de permis de muncă. Iniţial, doar membrii de familie ai muncitorilor români angajaţi (cuenta ajena) aveau acest drept", a precizat Ioana Şanta, într-un comunicat de presă.

În urma consultărilor din grupul de lucru româno-spaniol, pe tema instrucţiunilor impuse în 22 iulie, oficialii spanioli de la Regimul Juridic din Ministerul Muncii din Spania şi-au luat angajamentul că vor respecta dreptul la muncă şi familiilor lucrătorilor autonomi.

"Prin urmare, soţul, soţia, copiii sub 21 de ani şi cei peste 21 de ani aflaţi în întreţinerea cetăţeanului român care lucrează pe cont propriu şi are liber acces pe piaţa muncii nu au nevoie de permis de muncă. Acest drept nu se aplică părinţilor, fraţilor şi nepoţilor", a mai spus Ioana Şanta.

Specialiştii români din Spania continuă să monitorizeze modul în care funcţionarii spanioli aplică Regulamentul impus românilor după 22 iulie 2011, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.

Executivul de la Madrid a decis, în 22 iulie, impunerea de restricţiile pentru muncitorii români în Spania.

În 11 august, Comisia Europeana (CE) a aprobat solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012. Totuşi, Comisia Europeană preciza că nu Madridul, ci Bruxellesul va decide când se va ridica restricţia.

Recent, Spania a modificat instrucţiunile de restricţionare a pieţei muncii pentru lucrătorii români, aducând precizări mult mai clare pentru membrii de familie, care au sesizat zeci de abuzuri făcute de autorităţile spaniole din cauza neînţelegerii unor prevederi.

Noile instrucţiuni de restricţionare a pieţei muncii obligă oficialii spanioli să le respecte dreptul la muncă şi membrilor de familie ai lucrătorilor români, până acum fiind primite zeci de sesizări privind abuzuri, potrivit Ministerului Muncii, Familii şi Protecţiei Social.

"Măsura îi ajută şi pe tinerii care de curând au împlinit 18 ani şi vor să se angajeze. Asta înseamnă că, dacă unul dintre părinţi este angajat sau şomer, toţi ceilalţi membri ai familiei trebuie protejaţi. Mai exact, soţul, soţia, copiii sub 21 de ani, dar şi cei peste 21 de ani aflaţi în întreţinerea cetăţeanului român cu liber acces pe piaţa muncii nu au nevoie de permis de muncă. Acest drept nu se aplică părinţilor, fraţilor şi nepoţilor", preciza Ministerul Muncii.

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a atacat, în 22 septembrie, la Tribunalul Suprem legea emisă de Spania prin care a fost restricţionat accesul pe piaţa muncii pentru români, cerând anularea totală sau parţială a restricţiilor şi suspendarea măsurii până la pronunţarea unei decizii finale.

"Acest timp fără restricţii este suficient ca românii deja prezenţi în Spania care au avut dreptul la muncă şi care pe 22 iulie l-au pierdut să meargă şi să se înscrie în registrele oficiilor de muncă", au spus reprezentanţii FADERE.

Aceştia au precizat că toţi românii afectaţi de restricţii au rămas în Spania şi "lucrează la negru".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici