- Home
- Social
- (16.06.2021, 12:53)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şpaga din spitale trăieşte bine şi în pandemie. Cum explică sociologii apetitul românilor pentru "logica darului"
- Unul din 5 români a dat şpagă anul trecut să aibă parte de asistenţă medicală
- Sociologii spun că logica darului bate logica modernizării
- Cel mai grav este că dăm mită de la portar la profesor universitar
Urmărește
517 afișări
Şpaga din spitale trăieşte bine şi în pandemie. Cum explică sociologii apetitul românilor pentru "logica darului"
Şpaga, boală grea, nici COVID-ul nu o ucide. Anul trecut, 1 din 5 români a dar mită ca să beneficieze de asistenţă medicală, arată un sondaj Transparency Internaţional şi The Global Corruption Barometer. Nu sunt singurii care am întins plicul sau am apelat la „pile” pentru a avea acces la servicii medicale, dar suntem pe primul loc în Europa. De ce facem asta? Iată cum explică sociologul Tascu Miroslav fenomenul.
Tascu Miroslav, sociolog: Ar putea să fie mai multe tipuri de explicaţii. E una hai să spune culturală, care vine pe o filieră cumva specifică unor societăţi cum e şi a noastră, care nu-i profund modernizată şi în care un tip de logică a darului, cum spun antropologii, se opune unei logici a modernizării, aceea a unor relaţii bazate pe contract. Noi plătim asigurări de sănătate şi practic n-ar mai fi cazul să mai dăm o atenţie să fim trataţi altfel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Plătim de două ori pentru un serviciu, dar asta nu ne deranjează deloc, dacă găsim scurtătura de care avem nevoie pentru a ne băga în faţă. Şi culmea, o facem din proprie iniţiativă.
Tascu Miroslav, sociolog: Vrem să rezolvăm problema, căutăm nişte scurtături. Corupţia nu e altceva decât o scurtătură prin care fie ajungem mai repede sau suntem programaţi mai repede, fie rezolvăm acte medicale sau acte administrative, genul acesta de explicaţie e legat de modul în care funcţionează administraţia în general şi sistemul public.
Problema este destul de gravă, indiferent că dăm mită sau apelăm la relaţii personale. Problema este că dăm mită de la portar la profesorul universitar, pentru că aşa suntem obişnuiţi şi nu vrem să părăsim această „boală grea”.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor: Când vorbim de şpagă şi problema şpăgii pentru pacient trebuie să vorbim şi de personalul de îngrijire medicală, adică, oriunde, la asistentul medical, mergând către infirmiere, bodyguard, brancardier, alte persoane care iau contact cu pacienţii, registratorii medicali. Şpaga dacă vorbim de şpagă sau condiţionarea actului medical sau a unui serviciu medical este, dacă vreţi, şi dacă îmi permiteţi, cel mai mult, cele mai multe dintre cazuri le întâlnim în această zonă, zona de îngrijire medicală.
Dacă te-ai gândit că doar noi dăm şpagă, îţi spun că nu e aşa. Ţara noastră este urmată de Bulgaria, Ungaria, Lituania şi Croaţia, în acest top al mitei pentru asistenţă medicală. Dar şi pacienţi din Austria, Belgia şi Grecia au dat mită ca să primească îngrijiri medicale sau tratament, în perioada pandemiei. Sondajul a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2020, şi au participat 40.000 persoane din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. 6% din cei care au răspuns au spus că au dat mită. Un procent mult mai mare, de 29%, a apelat la relaţii personale pentru a avea acces la asistenţă medicală. Cei mai mulţi din Cheia, Portugalia şi Ungaria.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: 77% dintre elevii claselor terminale s-au înscris la Bacalaureat. Cum stă situaţia la Evaluarea Naţională
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe