Spania trimite încă 2.500 de soldaţi în zonele inundate, în contextul creşterii furiei publice

Alţi 2.500 de soldaţi au fost trimişi luni în estul Spaniei pentru a consolida eforturile de salvare şi curăţare după inundaţiile devastatoare care au provocat moartea a cel puţin 217 persoane şi au dus la dispariţia altor zeci, relatează Reuters.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Spania trimite încă 2.500 de soldaţi în zonele inundate, în contextul creşterii furiei publice

Spania trimite încă 2.500 de soldaţi în zonele inundate, în contextul creşterii furiei publice

Armata spaniolă a trimis în total aproximativ 7.500 de soldaţi în regiunea Valencia, afectată puternic de inundaţii, pentru a sprijini eforturile de distribuire a alimentelor şi apei, îndepărtarea resturilor şi protejarea împotriva jefuitorilor.

Ministrul apărării, Margarita Robles, a confirmat la radio RNE că nave de război şi echipamente militare au sosit în portul Valencia, iar soldaţii continuă să sprijine operaţiunile de salvare în colaborare cu forţele locale. În acelaşi timp, o furtună de grindină a lovit Barcelona, amplificând dificultăţile în nord-estul ţării.

Aeroportul El Prat din Barcelona a fost parţial inundat, iar operatorul aeroportuar AENA a anunţat că zeci de zboruri au fost anulate sau întârziate.

În regiunea afectată, salvatorii folosesc drone şi pompe de apă pentru a verifica parcările subterane şi alte zone inundate. Conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al poliţiei, Ricardo Gutierrez, aceste drone ajută la obţinerea unei imagini rapide a situaţiei în zonele periculoase.

În Valencia, liderul regional Carlos Mazon a fost criticat pentru gestionarea alertelor de inundaţii. Potrivit acestuia, Confederaţia Hidrografică din Jucar a anulat o alertă de inundaţie planificată de trei ori. Madridul a precizat însă că responsabilitatea pentru emiterea alertelor revine guvernelor regionale.

Generalul Javier Marcos, comandantul serviciilor de intervenţie ale armatei, a declarat că mobilizarea trupelor a fost rapidă, dar că amploarea distrugerilor limitează mobilitatea în unele zone. „Complexitatea situaţiei impune disciplină şi răbdare”, a afirmat acesta.

Vizitele premierului Pedro Sanchez şi ale regelui Felipe al VI-lea în zona afectată au stârnit proteste, unii locuitori exprimându-şi nemulţumirea faţă de autorităţi. O linie telefonică pentru raportarea persoanelor dispărute a fost înfiinţată pentru a ajuta familiile în căutarea celor dragi.

Inundaţiile din Spania sunt considerate cel mai grav dezastru de acest fel din Europa ultimelor cinci decenii. Oamenii de ştiinţă subliniază rolul schimbărilor climatice în intensificarea fenomenelor meteorologice extreme, precum şi influenţa încălzirii Mediteranei în intensificarea ploilor torenţiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici