- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Specialiştii MS ar putea analiza oportunitatea unui posibil import de iodură de potasiu
Specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) ar putea analiza oportunitatea unui posibil import de iodură de potasiu, mai ales că în 2011 se va revizui rezerva instituţiei de medicamente şi materiale sanitare, produsul putând fi inclus pe listă dacă va exista o decizie în acest sens a experţilor.
"În România nu există niciun risc privind sănătatea populaţiei după incendiul la reactorul 4 al centralei Fukushima. O comisie de experţi va analiza oportunitatea unui posibil import de iodură de potasiu. În 2011, specialiştii Ministerului Sănătăţii vor revizui lista produselor din stocul de rezervă al instituţiei şi vor hotărî dacă ar fi nevoie ca acest produs să fie trecut în rezerva strategică", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvât al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.
În prezent, în România există un stoc de iodură de potasiu la Centrala de la Cernavodă şi la autorităţile locale din acea zonă de peste 57 .000 de pastile, a mai spus purtătorul de cuvânt al MS.
Administrarea iodurii de potasiu reprezintă o măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă. Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumularii de iod radioactiv de către aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede.
Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomandă o doza iniţială unică de 130 miligrame iodură de potasiu, echivalentă a 100 mg de iod (numai două tablete), spun specialiştii în domeniul radiaţiilor.
Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Takeaki Matsumoto, a anunţat marţi că nivelul de radiaţii după incendiul de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1 "ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii" populaţiei, transmite AFP.
"La reactorul numărul 4 a avut loc un incendiu, există radioactivitate care ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii persoanelor", a declarat Matsumoto, la o conferinţă de presă, după o reuniune, la Paris, a miniştrilor Afacerilor Externe din G8.
Marţi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat faptul că substanţe radioactive au fost eliberate direct în atmosferă în urma incendiului de la reactorul 4.
Premierul japonez, Naoto Kan, anunţase anterior că nivelul de radiaţii a "crescut considerabil" la centrala nucleară Fukushima 1.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei, în urma victoriei lui Călin Georgescu
-
Iohannis:Consiliul JAI din decembrie va formaliza decizia aderării complete a României la Schengen
-
Judecătoarea care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, suspendată
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO