Spectacolele cu animale sălbatice, INTERZISE în Bucureşti şi la circurile private. Ce conţine Proiectul Primăriei
După ce consilierii generali ai Capitalei au decis, pe 30 ianuarie, în unanimitate să elimine din spectacolele Circului Globus dresura de animale, din cauza relelor tratamente aplicate acestora în perioada în care sunt dresate, aceştia urmează să se pronunţe pe un alt proiect, elaborat tot de consilierul municipal ALDE, Tudor Ionescu.
Spectacolele cu animale sălbatice, INTERZISE în Bucureşti şi la circurile private. Proiectul de hotărâre pregătit de Primărie
Proiectul prevede de data aceasta interzicerea totală a folosirii animalelor "indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură" în spectacolele de circ de pe raza Municipiului Bucureşti. "Ne referim aici mai ales la circuri ambulante", a declarat, pentru Gândul, Tudor Ionescu, subliniind faptul că "numărul ţărilor care au interdicţie asupra folosirii animalelor totală sau parţială este în creştere". În acelaşi timp, Ionescu a precizat că "există o dificultate în a delimita anumite specii ca fiind sălbatice sau ca fiind domestice", în condiţiile în care "acest lucru nu e reglementat în legislaţia noastră".
"În Europa sunt, dacă nu greşesc, 24 de ţări în acest moment care au interdicţii totale sau parţiale. Din aceste 24, 22 sunt din Uniunea Europeană. Există ţări care fac clasificări între specii pe care le consideră sălbatice şi altele nu. De exemplu, în Belgia, papagalii şi cămilele sunt considerate ca fiind domestice. În Grecia, de exemplu, este o interdicţie totală a folosirii animalelor. Sunt ţări cum este Polonia care interzice utilizarea animalelor sălbatice, dar născute în sălbăticie. Ideea de bază este că este un trend ascendent, numărul ţărilor care au interdicţie asupra folosirii animalelor totală sau parţială este în creştere, iar chiar şi în ţările în care interdicţiile sunt parţiale, tendinţa este mai degrabă pentru a extinde această interdicţie", a declarat, pentru Gândul, Tudor Ionescu.
În acest context, consilierul municipal a explicat faptul că "există o dificultate în a delimita anumite specii ca fiind sălbatice sau ca fiind domestice" în condiţiile în care "acest lucru nu e reglementat în legislaţia noastră".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
"Dacă ne-am baza exclusiv pe DEX, "sălbatic" înseamnă (n.r - animalul) care nu este domesticit sau îmblânzit. Deja aici avem o problemă pentru că atunci dacă avem un animal născut în captivitate, care este îmblânzit, nu ar mai intra în această definiţie. Şi avem chiar cazuri de animale, tigri, lei, chiar şi maimuţe care au fost născute, vorbesc de principiu, în captivitate şi care sunt blânde pentru că sunt obişnuite cu prezenţa umană. Plecând de la această dificultate a stabilirii unei frontiere foarte clare, am spus o interzicere totală a utilizării animalelor în Municipiul Bucureşti", a declarat Ionescu.
În acelaşi timp, Tudor Ionescu susţine că nu este împotriva demonstraţiilor de dresaj ecvestru sau de dresaj canin.
Concret, hotărârea care stabileşte interzicerea totală a folosirii animalelor în spectacolele de circ de pe raza Municipiului Bucureşti prevede:
Art. 1. Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncregăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, pe teritoriul Municipiului Bucureşti.
Art. 2. Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 lei, iar contravenienţii au obligativitatea de a părăsi teritoriul Municipiului Bucuresti, în termen de maxim 24 de ore de la data notificării de către autoritatea competentă.
Art. 3. Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 10 zile de la data aprobării.
Art. 4. Primarul General împreună cu structurile din cadrul aparatului său de specialitate vor duce la îndeplinire prevederile prezentei Hotărâri.
Membrii Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor au amânat, săptămâna trecută, să se pronunţe în cazul propunerii legislative pentru modificarea art.17 şi 25 din Legea nr.205/2004 privind interzicea folosirii animalelor sălbatice în circuri.
"Aveţi termen două săptămâni ca să veniţi concret cu amendamente pe îmbunătăţirea proiectului, dar vorbim doar de folosirea animalelor în spectacolele de circ. Nu despre tot ce ne doare sau nu ne doare. Se regăsesc într-o altă parte", declara, la acel moment, preşedintele Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor.
În Europa au fost impuse interdicţii de folosire a animalelor sălbatice în circuri în 14 state. Astfel, în Bulgaria şi Estonia există interdicţia generală de folosire a animalelor sălbatice în circuri, în timp ce alte şapte state au această interdicţie, însă cu anumite excepţii. Este vorba despre Ungaria, Cehia, Slovacia, Suedia, Malta, Finlanda şi Danemarca. În Olanda este interzisă folosirea animalelor sălbatice în circuri în două provincii, potrivit Mediafax.
Articolul complet poate fi citit pe Gândul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO