- Home
- Social
- (23.12.2021, 17:35)
- Theodora Tănase
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Speranţa de viaţă la nivel mondial „suferă” din cauza pandemiei de COVID. Ţara în care a scăzut cel mai mult
- Speranţa de viaţă observată în 2020 s-a redus în 29 din cele 37 de ţări analizate, comparativ cu cifrele preconizate
- Rusia a înregistrat cea mai mare scădere a speranţei de viaţă. Pentru bărbaţi a scăzut cu 2,33 ani, iar pentru femei cu 2,14 ani.
- Aceasta a fost urmată de Statele Unite, unde cifra pentru bărbaţi s-a redus cu 2,27 ani şi cu 1,61 pentru femei.
Urmărește
950 afișări
Reducerea speranţei de viaţă la nivel mondial în primul an de pandemie a noului coronavirus (COVID-19) a fost alarmantă şi a inversat progresele înregistrate în ultimii ani, potrivit unui nou studiu.
Speranţa de viaţă observată în 2020 s-a redus în 29 din cele 37 de ţări analizate, comparativ cu cifrele preconizate, se arată în raportul publicat în British Medical Journal din noiembrie 2021. Aceasta a scăzut cu 1,1-2,3 ani pentru bărbaţi şi cu 1,1-2,1 ani pentru femei.
Noua Zeelandă, Taiwan şi Norvegia au înregistrat creşteri, în timp ce cifrele au rămas neschimbate pentru Danemarca, Islanda şi Coreea de Sud.
„Speranţa de viaţă, o măsură a mortalităţii utilizată pe scară largă, este o indicaţie a cât timp în medie se pot aştepta oamenii să supravieţuiască dacă ratele de mortalitate specifice vârstei din acel an rămân constante pentru tot restul vieţii lor”, a explicat studiul.
Speranţa de viaţă, în scădere în întreaga lume
În Bulgaria, speranţa de viaţă a scăzut cu 1,96 ani pentru bărbaţi şi cu 1,37 ani pentru femei. În cazul Lituaniei, aceasta a scăzut cu 1,83 ani şi 1,21 ani pentru bărbaţi şi, respectiv, femei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
În Chile, speranţa de viaţă s-a micşorat cu 1,64 ani pentru bărbaţi şi cu 0,88 ani pentru femei, iar în Spania, a scăzut cu 1,35 ani pentru bărbaţi şi cu 1,13 ani pentru femei.
Luxemburg a fost singura ţară în care femeile au înregistrat o scădere mai mare a speranţei de viaţă decât bărbaţii.
Celelalte ţări incluse în studiu au fost Austria, Belgia, Canada, Croaţia, Republica Cehă, Anglia şi Ţara Galilor, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Letonia, Olanda, Irlanda de Nord, Polonia, Portugalia, Scoţia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Elveţia.
„Peste 28 de milioane de ani de viaţă în plus au fost pierduţi în 2020 în 31 de ţări, cu o rată mai mare la bărbaţi decât la femei. Anii de viaţă pierduţi în exces asociaţi cu pandemia COVID-19 în 2020 au fost de peste cinci ori mai mari decât cei asociaţi cu epidemia de gripă sezonieră din 2015", se arată în studiu.
Înainte de pandemia COVID-19, toate cele 37 de ţări au înregistrat o creştere a speranţei de viaţă între 2005 şi 2019. Doar în 2015 a existat o anomalie, când speranţa de viaţă a scăzut în timpul epidemiei de gripă.
„În general, excesul de ani de viaţă pierduţi (YLL) în cele 37 de ţări a fost de 5,5 ori mai mare în timpul pandemiei COVID-19 din 2020 decât excesul de YLL asociat cu epidemia de gripă sezonieră din 2015”, potrivit raportului. Diferenţa absolută a fost de 2.050 de ani de viaţă pierduţi la 100.000.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că epidemia de gripă din 2015-2016 nu numai că a fost mai puţin dăunătoare decât pandemia COVID-19, dar a fost şi cea mai uşoară dintre cele trei epidemii de acest tip din trecut. Singurele ţări care nu au înregistrat un exces de YLL au fost Chile, Estonia, Luxemburg, Letonia, Finlanda, Noua Zeelandă, Rusia şi Taiwan.
În Bulgaria, speranţa de viaţă a scăzut cu 1,96 ani pentru bărbaţi şi cu 1,37 ani pentru femei. În cazul Lituaniei, aceasta a scăzut cu 1,83 ani şi 1,21 ani pentru bărbaţi şi, respectiv, femei. În Chile, speranţa de viaţă s-a micşorat cu 1,64 ani pentru bărbaţi şi cu 0,88 ani pentru femei, iar în Spania, a scăzut cu 1,35 ani pentru bărbaţi şi cu 1,13 ani pentru femei. Luxemburg a fost singura ţară în care femeile au înregistrat o scădere mai mare a speranţei de viaţă decât bărbaţii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe