Speranţe pentru agricultura românescă. Numărul fermierilor tineri din România a crescut cu 15%

Numărul fermierilor tineri din România a crescut cu 15% faţă de anul trecut. În România există peste 100.000 de fermieri sub 40 de ani, potrivit Ministerului Agriculturii. În UE doar 11% dintre fermieri au vârste sub 40 de ani, potrivit Eurostat.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Speranţe pentru agricultura românescă. Numărul fermierilor tineri din România a crescut cu 15%

Speranţe pentru agricultura românescă. Numărul fermierilor tineri din România a crescut cu 15%

Numărul tinerilor fermieri, cu vârste sub 40 de ani a crecut cu 15% anul acesta, faţă de anul trecut potrivit Ministerului Agriculturii.

Un procent mai mare faţă de numărul fermierilor tineri de la nivelul Uniunii Europene care nu trece de 11%, potrivit celor mai recente date Eurostat.

Maria Codrea este printre fermierii tineri din România. Ea are 28 de ani, iar după ce a studiat agricultura în străinătate, s-a întors în ţară ca să preia ferma familiei. Acum gestionează o plantaţie de căpşuni eco în Satu Mare.

„În primul rând să ai cunoştinţe în domeniul în care vrei să faci agricultură, să fii la curent cu tot ce se întâmplă, la curent atât cu noile soiuri, cu noile tendinţe care sunt la nivel naţional şi internaţional. Dar să ai cunoştinţe şi pe partea de legislaţie. Îmi dau seama că pot să schimb şi eu ceva la noi în ţară. Pentru că doar noi, generaţia noastră, tinerii cu cunoştinţele pe care le avem şi agricultura s-o facem oarecum mai prietenoasă. Am studiat la Cluj, am făcut câteva cursuri în afară şi am vrut să pun în practică ceea ce am învăţat acolo şi am avut noroc să am susţinerea părinţilor şi a celor din jur. Am văzut în afară că este un trand în ideea ca tinerii să preia afacerea familiei. Şi am zis la noi de ce nu se poate. Am zis că trebuie să încerc şi dacă o să-mi placă o să rămân”, a declarat Maria Codrea, manager Ferma Codrea.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susţine că statul îi ajută pe tinerii fermieri pentru a-şi dezvolta afacerea.

„Începând de la plata pe suprafaţă unde în primii 5 ani primesc acea sumă suplimentară de 36 de euro la hectar. Pentru prima dată, începând de anul trecut, dacă găsim terenuri ale statului gestionate de ADS (Agenţia Domeniilor Statului) libere de contract sau pe care le eliberăm de contract pentru că nu se respectă clauzele din contract. Începând de anul acesta am crescut, cuantumul de instalare de la 40.000 de euro la 60.000 de euro şi de la 50.000 de euro la 70.000 de euro”, a explicat ministrul Agriculturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici