- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.10.2012, 17:26)
- Livia Ispas , Andrei Dumitrescu ,
SPIONAJ industrial la IPROMIN: Angajaţii societăţii nu au dat documente clasificate oamenilor de afaceri ruşi
Conducerea IPROMIN spune că angajaţii nu au dat documente clasificate oamenilor de afaceri ruşi, precizând că firma are negocieri pentru servicii de proiectare cu o societate din România care reprezintă o firmă internaţională ce foloseşte specialişti din Federaţia Rusă pentru consultanţă tehnică.
Urmărește
437 afișări
SPIONAJ industrial la IPROMIN: Angajaţii societăţii nu au dat documente clasificate oamenilor de afaceri ruşi
"Nu au fost divulgate de către angajaţii sau de către conducerea societăţii informaţii şi documente clasificate către mediul de afaceri din Federaţia Rusă, aşa cum apare în comunicatul DIICOT. Societatea noastră derulează în prezent negocieri cu o firmă privată din România pentru furnizarea de servicii de proiectare pentru o investiţie nouă aferentă zăcământului Moldova Nouă, care, din cunoştinţele noastre, este reprezentanta unei firme internaţionale care utilizeză şi serviciile de consultanţă tehnică din partea unor specialişti din Federaţia Rusă", arată conducerea IPROMIN.
Totodată, conducerea IPROMIN a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, societăţii cu care negociază încheierea unui contract de proiectare i-a fost transferată licenţa de concesiune a exploatării privind "zăcământul de panatite Moldova Nouă".
"Menţionăm că serviciul de proiectare se referă la realizarea unor construcţii şi instalaţii industriale specifice activităţii de valorificare a minereului, precum şi lucrări de închidere şi ecologizare a suprafeţelor afectate de vechea exploatare minieră", a adăugat conducerea IPROMIN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Sursa citată a precizat că în cadrul negocierilor nu au fost luate în discuţie servicii privind calculul de resurse sau rezerve minerale.
De asemenea, IPROMIN a arătat că în zăcământul Moldova Nouă nu există metale rare.
"Zăcământul Moldova Nouă este un zăcământ ce conţine minereu cuprifer, iar Suvaro este denumită o parte a zăcământului. Menţionăm că nu există metale rare în zăcământ", a precizat sursa citată.
Primarul localităţii Moldova Nouă, Matei Lupu, afirmă că zăcământul de cupru din zonă se află în curs de privatizare, după ce a fost organizată licitaţie şi a fost semnat un precontract, fiind vorba despre al doilea ca mărime din ţară şi putând fi încă exploatat câteva zeci de ani.
"Am auzit că este vorba despre un caz de spionaj, dar noi nu ştim despre ce este vorba. Ce pot să vă spun este că zăcământul este mare şi se află în curs de privatizare, iar noi chiar ne aşteptam să se audă veşti bune, că se va redeschide întreprinderea. Ca mărime, zăcământul este al doilea din ţară şi ar putea să ridice zona aşa cum a fost în urmă cu câţiva ani. Pentru prima dată a fost exploatat în anii '60 şi mai poate fi exploatat câţiva zeci de ani", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, primarul Matei Lupu.
Potrivit primarului, a fost o licitaţie pentru privatizarea acestui zăcământ şi a fost semnat un precontract, urmând să se intabuleze terenurile, să fie obţinute certificatele de exploatare, apoi contractul final.
"Precontractul a fost semnat cu o firmă elveţiană, nu mai ştiu exact cum se numeşte. Întreprinderea Minieră Moldova Nouă este închisă din anul 2004", a spus Lupu.
Cetăţeanul rus O.M., în vârstă de 42 de ani, a fost prins în 19 octombrie pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni în timp ce încerca să părăsească România având asupra sa documente şi hărţi geologice emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date clasificate despre zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Procurorii au luat în cazul cetăţeanului rus măsura interdicţiei de a părăsi Bucureştiul.
Procurorii DIICOT - Structura Centrală fac cercetări în cazul unui grup infracţional constituit din cetăţeni ruşi şi români, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 şi articolul 298 din Cod penal.
Potrivit procurorilor, factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti ar fi divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul "SUVOROV".
Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză.
SRI evaluează impactul asupra securităţii naţionale al documentelor clasificate despre zăcămintele de cupru, găsite la cetăţeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.
Ambasada Rusiei la Bucureşti a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informată de autorităţile române despre cetăţeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale şi că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român.
Consulul Andrei Lancikov, de la Secţia Consulară a Ambasadei, a declarat pentru MEDIAFAX că, potrivit prevederilor legislaţiei internaţionale, autorităţile române au obligaţia să notifice Secţia Consulară a Ambasadei Ruse atunci când reţin un cetăţean rus. Lancikov a menţionat că Secţia Consulară nu a fost contactată nici de cetăţeanul rus menţionat în legătură cu acest caz.
Citeşte şi:
SPIONAJ industrial la IPROMIN - Primarul din Moldova Nouă: Zăcământul de cupru e în curs de privatizare, a fost semnat un precontract
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: SPIONAJ industrial la IPROMIN - Primarul din Moldova Nouă: Zăcământul de cupru e în curs de privatizare, a fost semnat un precontract
Citește și: SPIONAJ industrial la IPROMIN - Ambasada Rusiei: Nu am fost informaţi oficial despre cetăţeanul rus depistat cu documente clasificate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe