Spionii respiră uşuraţi. Şeful MI6 spune că inteligenţa artificială nu va înlocui agenţii secreţi

Inteligenţa artificială va schimba lumea spionajului, dar nu va înlocui nevoia de spioni umani, afirmă şeful agenţiei britanice de informaţii MI6 în declaraţii publicate miercuri.

Urmărește
314 afișări
Imaginea articolului Spionii respiră uşuraţi. Şeful MI6 spune că inteligenţa artificială nu va înlocui agenţii secreţi

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Richard Moore, directorul agenţiei britanice de informaţii externe, urmează să vorbească la Praga despre evoluţia ameninţărilor la adresa Occidentului din partea Rusiei şi a Iranului şi susţine că "factorul uman" va rămâne crucial într-o eră în care inteligenţa artificială evoluează rapid.

"Inteligenţa artificială va face ca informaţiile să fie infinit mai accesibile şi unii s-au întrebat dacă nu cumva va scoate din uz servicii de informaţii precum al meu", spune el în extrasele publicate în avans de guvernul britanic.

"De fapt, este posibil să se întâmple contrariul", adaugă el. "Pe măsură ce AI cercetează oceanul de surse deschise, va exista o valoare şi mai mare în a debarca, cu o momeală bine lansată, secretele care se află dincolo de raza de acţiune a plasei sale."

Moore, care a avertizat anterior că Occidentul a rămas în urma rivalilor în cursa AI, va susţine că "caracteristicile unice ale agenţilor umani aflaţi în locurile potrivite vor deveni şi mai semnificative", subliniind capacitatea spionilor de a "influenţa deciziile în interiorul unui guvern sau al unui grup terorist".

A vorbi în public despre spionaj este încă o noutate pentru serviciile de informaţii britanice. Guvernul a refuzat chiar să confirme existenţa MI6 până în 1992, iar discursurile publice ale liderilor săi sunt rare, scrie AP.

Moore a ales să ţină discursul de miercuri în capitala Cehiei, unde a avut loc mişcarea de libertate "Primăvara de la Praga" din 1968, care a fost zdrobită de tancurile sovietice.

Moore va spune audienţei sale de la reşedinţa ambasadorului britanic că preşedintele Vladimir Putin încă nu reuşeşte să îşi atingă obiectivele de război. De asemenea, el va acuza Rusia de "imperialism" în Africa şi va invoca Iranul pentru că alimentează continuarea conflictului din Ucraina prin furnizarea de drone şi alte arme Rusiei.

Moore a mai avut un singur discurs public de când a devenit şef al Serviciului Secret de Informaţii, sau MI6, în urmă cu aproape trei ani. Atunci a abordat, de asemenea, puterea şi ameninţarea reprezentată de inteligenţa artificială. În discursul din noiembrie 2021, el a acuzat Occidentul că a fost lent în a ţine cont de impactul disruptiv al AI şi că a rămas în urma adversarilor care "investesc bani şi ambiţie" în inteligenţa artificială şi în alte tehnologii de vârf.

În acel discurs, el a declarat că China este "cea mai mare prioritate unică" a agenţiei şi a spus că Marea Britanie şi aliaţii săi "trebuie să ţină piept şi să descurajeze activitatea Rusiei care contravine sistemului internaţional bazat pe reguli".

Trei luni mai târziu, Rusia a invadat Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici