- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spionul român care a fugit, în 1973, în SUA, rămâne cu condamnarea la moarte
Constantin Răuţă, fost ofiţer al Direcţiei Externe de Informaţii din regimul Ceauşescu, condamnat la moarte în 1974 de Tribunalul Militar Bucureşti, rămâne cu sentinţa dată de instanţă, în urme unei decizii de vineri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Avocatul Cătălin Dancu (Imagine: Mediafax Foto)
Avocatul Cătălin Dancu l-a reprezentat, în faţa autorităţilor române, şi pe Mihai Pacepa, şef al Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii în 1978, când a fugit în SUA.
În 7 iunie 1999, Mihai Pacepa a fost reabilitat de instanţa supremă, care a hotărît achitarea acestuia şi restituirea averii care i-a fost confiscată de regimul comunist, după ce îl condamnase la moarte pentru trădare. Instanţa supremă a admis recursul formulat de Parchet împotriva sentinţei prin care, în 17 august 1978, Pacepa a fost condamnat la moarte de către Secţia Militară a Tribunalului Suprem, precum şi la degradare militară şi confiscarea întregii averi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Constantin Răuţă a cerut în 2000 restituirea apartamentului confiscat de autorităţile române după fuga sa în anul 1973. Astfel, Răuţă a aflat de "existenţa sentinţe penale, prin care fusese condamnat la moarte".
La termenul de, joi, al procesului de revizuire a sentinţei din 1974,avocatul Dancu a explicat judecătorilor că "modul secret de desfăşurare a şedinţei de judecată, lipsa de cunoaştere a acuzaţiilor ce i-au fost aduse clientului său imposibilitatea exercitării dreptului la apărare, precum şi exercitării căii de atac a recursului, încalcă în mod evident dispoziţiile Codului de procedură penală (CPP), precum şi drepturile omului, aşa cum au fost ele stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului".
Dancu le-a mai spus judecătorilor că decizia de condamnare nu i-a fost comunicată niciodată lui Răuţă cu toate că, potrivit legii, avea dreptul la declararea recursului în termen de zece zile de la pronunţare.
Dancu a mai invocat faptul că în 1990 a fost adoptat Decretul Lege numărul 6, prin care s-a abrogat pedeapsa cu moartea, dar şi alt act normativ prin care din 4 ianuarie 1990 s-au amnistiat "infracţiunile politice prevăzute în Codul penal şi în legile speciale".
Avocatul a mai spus că din cauză că Răuţă era plecat din ţară, la momentul judecării şi condamnării, şi pentru că nu a fost înştiinţat niciodată pe cale legală despre decizia de condamnare, în cazul acestuia s-a încălcat principiul egalităţii armelor, arătând că acesta a fost privat de posibilitatea de a se apăra sau de a formula o cale de atac împotriva sentinţei.
De asemenea, avocatul a criticat şi probele în baza cărora s-a luat în 1974 decizia de condamnare la pedeapsa cu moartea a clientului său, despre care a spus că au fost neconcludente. "În cauză instanţa a apreciat în mod greşit că faptele sunt dovedite, bazându-şi hotărârea pe probe neconcludente care nu sunt conforme cu articolul 64 din Codul penal. Pe de altă parte la domiciliul inculpatului nu s-au găsit niciodată documente sau date care să constituie secrete de stat sau care să afecteze siguranţa statului", le-a spus Dancu judecătorilor.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: