- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Spiru Haret" dă în judecată Ministerul Educaţiei
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" dă în judecată Ministerului Educaţiei pentru că a iniţiat ordonanţa de urgenţă privind amânarea majorării salariilor cadrelor didactice până în 1 aprilie 2009 fără a consulta sindicatele, aşa cum este prevăzut în Contractul colectiv de muncă.
"Spiru Haret" dă în judecată Ministerul Educaţiei
Potrivit Federaţiei "Spiru Haret", sindicaliştii vor da în judecată Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) pentru "nerespectarea dispoziţiilor articolului 4 din contractul colectiv de muncă la nivel de ramură învăţământ, potrivit cărora ministerul se obligă să nu iniţieze niciun act normativ şi/sau act administrativ cu caracter normativ care priveşte relaţiile de muncă şi sistemul naţional de învăţământ fără consultarea federaţiilor semnatare ale contractului colectiv de muncă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Cererea de chemare în judecată a MECT va fi depusă la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, se arată întrăun comunicat de luni al Federaţiei "Spiru Haret".
Conducerea federaţiei sindicale apreciază că încălcarea de către MECT a dispoziţiilor contractuale este "evidentă", din moment ce, potrivit notei de fundamentare, ministerul a iniţiat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 136 din 2008 fără a se consulta cu federaţiile sindicale.
Prin această ordonanţă, pe care sindicaliştii o consideră neconstituţională, s-au stabilit unele măsuri privind salarizarea personalului din învăţământ în 2008, iar o serie de dispoziţii din Legea nr. 221 din 2008 au fost abrogate, creşterea salarială reglementată de actul normativ respectiv fiind amânată până la 1 aprilie 2009.
Federaţia "Spiru Haret" consideră că OUG 136/2008 a fost emisă cu încălcarea articolului 1 alineatul 5 şi a articolului 41 alineatul 5 din Constituţie.
În acest sens, Federaţia "Spiru Haret" s-a adresat Avocatului Poporului, solicitând sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 136/2008.
Totodată, Federaţia a adresat Guvernului o plângere prealabilă prin care a solicitat "revocarea în tot" a acestei ordonanţe.
Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu aparenta neconstituţionalitate a unei prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care împiedică aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută până în luna aprilie 2009.
Peste 200.000 de cadre didactice afiliate la Federaţia Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) au intrat, luni, în grevă de avertisment de două ore, protestând faţă de decizia Guvernului de a amâna până în aprilie 2009 aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO