Spital modular cu 250 de paturi la Iaşi. Cât costă construcţia şi cine a câştigat contractul

  • Unitatea medicală pentru tratamentul pacienţilor cu COVID19 va fi amplastă în apropierea Iaşului
  • Contractul este de 13,2 milioane de euro şi a fost câştigat de o firmă din Turcia
  • Compania trebuie să livreze totul în 20 de zile, iar în şapte zile să monteze spitalul şi să obţină aprobările
Urmărește
1205 afișări
Imaginea articolului Spital modular cu 250 de paturi la Iaşi. Cât costă construcţia şi cine a câştigat contractul

Spital modular cu 250 de paturi la Iaşi. Cât costă construcţia şi cine a câştigat contractul

Autorităţile ieşene au finalizat marţi procedura de achiziţie a spitalului modular ce urmează a fi ridicat la marginea oraşului. Contractul în valoare de 13, 2 milioane de euro, cu  firma câştigătoare, o companie din Turcia a fost semnat marţi.  
 
"Vom avea un spital cu 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Termenul de livrare este de maxim 20 de zile. De asemenea, firma desemnată se obligă ca în termen de şapte zile să instaleze, să pună în funcţiune şi să obţină avizele necesare de la ministerul Sănătăţii. Garanţia oferită este de 24 de lun, 24 de ore din 24,  pentru tot ansamblul şi echipamentele medicale livrate.", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.  
 
Achiziţia va fi făcută prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, cu bani de la Consiille Judeţene din Iaşi şi Neamţ, ce vor putea să îşi recupereze investiţiile din fondurile europene alocate României.  Unitatea medicală urmează a fi amplasată în zona localităţii ieşene Leţcani, pe DE 585, la Parcul Industrial TransAgropolis şi va fi construită din aproximativ 100 de containere.
 
"Acest spital va fi modular, dedicat pacienţilor afectaţi de această epidemie COVID19, construit din containere prevăzute cu presiune negativă. Asta înseamnă că fiecare pacient este izolat. Este un spital complex care în momentul de faţă este soluţia perfectă pentru a preveni şi a combate această epidemie în regiunea Moldovei. În acest spitalul va lucra personal din unităţile medicale din judeţul Iaşi.", a explicat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi. 
 
Potrivit acestuia, unitatea medicală nu va avea personalitate juridică, ci va funcţiona ca "un apendice al spitalelor din Iaşi". Personalul medical va fi de la spitalele din Iaşi. 
 
Spitalul va avea triaj, UPU şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă post-operatorie, spaţii pentru personalul medical, policlinică, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, zonă administrativă, staţie pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.
 
"Un astfel de spital creşte capacitatea nu numai pentru pandemie dar şi pentru alte situaţii de urgenţă. România avea nevoie de aşa ceva. Aţi văzut că sunt instalate un număr de spitale în diferite zone, vorbim de Vest, de zona Bucureşti, de zona Constanţa, urmează să instalăm unul în Moldova, mai mic, în zona Bacău, dar nu e suficient. Acest spital va fi un sprijin mare, mai ales nivelul de dotare şi partea de terapie intensivă sunt foarte importante. Iaşul fiind un judeţ universitar permite şi asigurarea personalului medical pentru acest spital, în colaborare cu restul judeţelor din regiune." , a declarat  secretarul de stat Raed Arafat. 
 
După această pandemie, spitalul va putea fi folosit pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei sau pentru orice altă situaţie de urgenţă medicală. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici