- Home
- Social
- (29.01.2021, 19:22)
- Luiza Paraschiv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spitalele, bombe cu ceas. Tragedia de la Matei Balş se poate repeta oricând, mai ales în lipsa autorizaţiilor ISU
- În decembrie 2020, din cele 1392 de clădiri ale spitalelor din România, doar 310 aveau autorizaţiile de securitate la incendiu
- Principala clădire a celui mai mare spital din Oltenia nu are autorizaţie de la ISU
- Spitalele care au efectuat lucrări ce au modificat structura clădirilor sunt obligate să aibă autorizaţii
Urmărește
431 afișări
Tragedia de la Matei Balş se poate repeta oricând, în orice spital din România. În Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, de exemplu, cel mai mare spital din Oltenia, un incendiu în secţiile ATI ar fi un adevărat dezastru, spune medicul Eleodor Cârstoiu. De 15 ani este chirurg în acest spital, iar secţiile de Terapie Intensivă sunt situate la etajele trei şi patru ale spitalului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Medicul Cârstoiu spune că angajaţii spitalului nici măcar nu au făcut simulări practice pentru a învăţa cum să procedeze în astfel de cazuri.
„Se fac nişte instructaje care sunt verbale, doar teoretice. Sunt peste tot, bineînţeles, planşe cu circuite, dar vă daţi seama, în momentul în care se întâmplă un cutremur sau incendiu nimeni nu mai stă să deschidă o cărţulie, să se uite pe pereţi să vadă unde este schema cu evacuarea. Lucrurile astea ar trebui antrenate”, spune Eleodor Cârstoiu.
Întrebat dacă au făcut vreo simulare practică, medicul răspunde: „Niciodată!”
Construit în urmă cu 50 de ani, pe o suprafaţă de peste 60 de hectare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova nu are autorizaţie de la ISU. Şi nici nu va putea avea prea curând, spune Radu Mantale, şeful serviciului tehnic şi administrativ din cadrul spitalului. Pentru a putea îndeplini toate condiţiile impuse de ISU, ar trebui făcute investiţii de 50 de milioane de euro.
„Nu mai corespund nici senzorii existenţi, şi atunci trebuie montat un alt sistem. Trebuie făcută o proiectare (…) şi pe urmă executat fragmentat, adică pe compartimente, cu separarea, prin sisteme anti-incendiu, uşi şi cam atât”, explică el.
Nici siteme performate de apărare împotriva incendiilor nu are spitalul. Iar dacă ar izbucni focul la Terapie intensivă, greu ar putea fi salvaţi pacienţii. „Sprinklere nu deţinem. Nu se pretează pentru unitatea noastră”, adaugă Radu Mantale.
„Bolnavii s-ar decuple de la aparate, ceea ce e foarte…Să zicem că nu li se mai asigură suportul tehnic cu oxigen şi ar putea să survină şi decesul acestora”, mai spune şeful serviciului tehnic şi administrativ de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.
Consumul suportat de reţeaua electrică a SJU Craiova este de 300 MWh. În perioada pandemiei, la SJU Craiova consumul de curent electric a crescut cu 10%, iar cel de oxigen de la 45 000 mc/ lună, la 50.000 mc/lună. Secţiile ATI ale SJU Craiova au 55 de locuri, iar 24 sunt alocate pacienţi COVID-19.
În urma incendiului de la Piatra Neamţ, au fost făcute 292 controale la secţiile ATI ale spitalelor din ţară. Au fost găsite 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Doar 138 au fost remediate atunci.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe