- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.12.2012, 16:51)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spitalele clasificate în categorii superioare îşi pot rezolva problemele de conformare în 2013
Spitalele clasificate în categorii superioare cu plan de conformare îşi pot rezolva problemele cel târziu până la sfârşitul lunii februarie 2013, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii care prevede prelungirea cu încă două luni a termenului de valabilitate a clasificării provizorii.
Urmărește
265 afișări
Spitalele clasificate în categorii superioare îşi pot rezolva problemele de conformare în 2013
"În cazuri excepţionale, motivate obiectiv, ministrul Sănătăţii poate aproba clasificarea provizorie, valabilă până la data de 31 decembrie 2012, care se poate prelungi cu o perioadă de maxim două luni, pentru un spital care îndeplineşte doar parţial criteriile minime obligatorii pentru categoria solicitată, cu condiţia prezentării de către unitatea solicitantă a unui plan de conformare cu responsabilităţi şi termene de implementare precis specificate", se arată în proiectul de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
În referatul de aprobare a proiectului, se precizează că această prelungire poate fi aprobată în cazuri obiective bine justificate.
Astfel, precizează ministerul, din motive obiective, o serie de spitale nu pot duce la îndeplinire responsabilităţile asumate prin planul de conformare în termenele de implementare stabilite, cum ar fi: nealocarea de fonduri de la bugetul statului sau de la bugetul autorităţilor locale, programele de reabilitare şi renovare care nu au fost finalizate, blocarea ocupării posturilor vacante, derularea cu dificultate a unor programe cu fonduri europene.
"Pentru majoritatea spitalelor care au depus un plan de conformare, termenul de 31 decembrie 2012 nu poate fi respectat, ceea ce va duce la pierderea clasificării provizorii, cu repercusiuni importante în ceea ce priveşte scăderea sumelor contractate cu casele de asigurări de sănătate", se mai arată în referatul proiectul de ordin.
În acest context, spitalele mai au la dispoziţie două luni pentru rezolvarea problemelor care să le permită rămânerea în categoria superioară de clasificare.
Dacă spitalele clasificare într-o categorie superioară cu plan de conformare nu îşi vor rezolva problemele până la 1 martie 2013, ele vor fi declasificate şi mutate în categoria inferioară.
În ianuarie 2012, Ministerul Sănătăţii a elaborat un ordin ce prevedea modificarea criteriilor de clasificare, pentru a permite includerea în categoriile I şi II a spitalelor clinice aflate în centrele universitare în care mai există şi alte unităţi spitaliceşti.
"În vederea asigurării continuităţii activităţii furnizate la nivelul unităţilor sanitare din categoriile I şi II, se impune prorogarea termenului de valabilitate a clasificării provizorii de la 31 decembrie 2011 la 31 decembrie 2012, astfel încât criteriile minime obligatorii pentru categoria aprobată să poată fi îndeplinite avându-se în vedere noile prevederi legale", potrivit unui proiect de act normativ din 3 ianuarie 2012.
O altă schimbare legată de criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă viza faptul că unităţile sanitare din categoriile I şi II pot contracta de la alte spitale serviciile pe care nu le au, pentru cel mult trei specialităţi, faţă de numai două, câte erau până atunci.
De asemenea, proiectul de ordin prevedea introducerea responsabilităţii spitalului de realizare a activităţii de îndrumare şi coordonare metodologică, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Potrivit proiectului din ianuarie 2012, în cazuri excepţionale, motivate obiectiv, ministrul Sănătăţii poate aproba clasificarea provizorie, valabilă până la data de 31 decembrie 2012, pentru un spital care îndeplineşte doar parţial criteriile minime obligatorii pentru categoria solicitată, cu condiţia prezentării de către unitatea solicitantă a unui plan de conformare cu responsabilităţi şi termene de implemntare precis specificate.
În 2011, peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare, cu condiţia ca până la 1 ianuarie 2012 să fie rezolvate problemele din acest plan.
Este vorba despre două spitale din Bucureşti, respectiv Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar, şi de cinci spitale din ţară - Spitalul de Urgenţă din Timişoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa. Toate cele şapte clasificări în categorie superioară sunt cu plan de conformare.
Din 352 de spitale publice din România care au ordine de clasificare, 335 sunt unităţi sanitare cu paturi. Majoritatea sunt în clasa a IV-a de competenţă, care înseamnă 123 de spitale, 92 sunt în clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unităţi sunt în categoria a III-a, iar 14, în categoria a II-a. În categoria întâi sunt cele şapte unităţi sanitare, toate cu plan de conformare, preciza Ministerul Sănătăţii.
Dacă un spital avansează la dotare - unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de gardă sau îşi extinde activitatea şi la alte domenii de specialitate şi crede că se poate încadra într-o clasă superioară, va putea oricând solicita încadrarea într-o treaptă superioară.
Spitalele au avut iniţial termen 15 decembrie 2011 să rezolve problemele semnalate de comisia de evaluare, altfel urmau să fi trecute într-o categorie inferioară, pierzând sumele alocate categoriei superioare din care au fost declasificate.
Ministerului Sănătăţii a prorogat termenul iniţial cu un an, iar acum propune o amânare cu încă două luni, timp în care spitalele din categoriile I şi II îşi pot rezolva problemele.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:30
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 20:58
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat