- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.04.2014, 18:39)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spitalele pot închiria spaţii - 50% din bani rămân locatorului, restul merg la buget - proiect
Spitalele pot închiria spaţii unor furnizori de servicii medicale,dar şi pentru servicii alimentare sau vânzare de ziare, iar jumătate din bani vor reveni unităţii sau autorităţii care este locator şi cealaltă jumătate va fi virată la bugetul de stat, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.
Urmărește
1582 afișări
Spitalele pot închiria spaţii - 50% din bani rămân locatorului, restul merg la buget - proiect (Imagine: Shutterstock)
Proiectul de hotărâre de Guvern (HG) privind unele măsuri pentru închirierea unor imobile sau părţi din acestea de către Ministerul Sănătăţii şi unităţile aflate în subordinea acestuia a fost lansată, luni, în dezbatere publică pe site-ul ministerului.
Proiectul prevede că unităţile sanitare cu paturi pot închiria spaţiile suplimentare furnizorilor de servicii medicale necesare populaţiei, altele decât cele furnizate de unitatea sanitară care deţine spaţiul de închiriat. De asemenea, spitalele pot închiria spaţii pentru organizarea unor servicii alimentare, de furnizare a presei sau alte activităţi cu respectarea tuturor normelor legale, astfel ca unitatea sanitară să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii, se arată în nota de fundamantare a proiectului de HG.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Din venitul suplimentar, o cotă de 50 la sută va reveni instituţiei publice sau autorităţii publice care are calitatea de locator, restul de 50 la sută din chirie urmând să fie virată la bugetul de stat, potrivit proiectului.
Sumele cuvenite spitalului vor fi utilizate pentru întreţinerea, repararea şi modernizarea imobilelor aflate în administrarea acestuia, sau pentru achiziţia unor dispozitive medicale.
Managerii spitalelor spun că în prezent le pot fi reţinuţi toţi banii din chirii sau numai o parte de către primăria care închiriază spaţiile.
"Acum spitalelor le pot fi reţinute între 0 şi 100 la sută, din sumele încasate prin închirieri fără ca primăria să suporte cheltuielile pentru utilităţi. Astfel, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a dat în 2013 suma de 247.000 lei Primăriei Sectorului 5, sumă care reprezintă jumătatea din valoarea banilor pentru utilităţi, fără ca autoritatea locală să susţină vreo cheltuială a spitalului", a declarat pentru MEDIAFAX managerul unităţii sanitare, doctorul Cătălin Cârstoiu.
Potrivit acestuia, cel mai bine ar fi ca banii din chirii să rămână spitalelor pentru dezvoltarea acestora, iar schimbarea legislativă va garanta că spitalelor le va rămâne măcar jumătate din banii încasaţi.
La Spitalul de Urgenţă Floreasca, spaţiile sunt închiriate de către Primăria Sectorului 1, iar banii din chirii sunt încasaţi în totalitate de autoritatea locală ", a declarat agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, doctorul Bogdan Opriţa.
În schimb, la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", banii proveniţi din chirii sunt şi în prezent împărţiţi conform proiectului de HG: jumătate rămân insituţiei, iar jumătate sunt viraţi Ministerului Sănătăţii.
În nota de fundamentare, se mai precizează că pentru a putea fi închiriate imobile sau părţi din acestea, trebuie să facă parte din domeniul public al statului. Totodată, închirierea va fi făcută numai cu avizul prealabil al Ministerul Sănătăţii, prin licitaţie publică.
Ministerul Sănătăţii va întocmi norme metodologice cu caracter intern pentru aprobarea închirierii imobilelor sau a părţilor din acestea, norme avizate de structurile interne şi aprobate
prin ordin intern.
Închirierile vor fi înregistrate în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniului public al statului, aprobat prin Hotărârea Guvernului şi care se află în evidenţa Ministerului Finanţelor Publice.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe