- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spitalul "Burghele", a patra unitate sanitară din România unde se fac operaţii cu ajutorul robotului
Spitalul "Theodor Burghele" din Bucureşti este a patra unitate sanitară din România unde sunt realizate operaţii cu ajutorul robotului, ultimele intervenţii chirurgicale fiind făcute cu ajutorul unor specialişi din Italia, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX directorul medical Viorel Jinga.
"Operăm tumori renale şi cancer de prostată. Facem trei intervenţii cu ajutorul specialiştilor din Italia, apoi, săptămâna viitoare, vom realiza alte tipuri de intervenţii, cu ajutorul colegilor de la Fundeni", a spus directorul medical al Spitalului "Theodor Burghele", Viorel Jinga.
Primele intervenţii robotice au fost realizate la Spitalul "Theodor Burghele" (fostul Spital Panduri) în luna ianuarie, după ce chirurgii au primit de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davia" un robot "Da Vinci".
"În ianuarie am realizat trei intervenţii similare cu ajutorul unor specilişti din Grecia. Este o regulă ca primele zece operaţii să fie realizate cu ajutorul unor specialişti cu multă experienţă. Un lucru foarte important, toţi cei trei pacienţi operaţi joi, vineri şi sâmbătă se externează în două zile, indiferent dacă intervenţia a fost pentru rezecţia tumorii renale sau pentru cancer de prostată", a mai spus medicul.
Potrivit profesorului Jinga, în SUA, 75 la sută din cazurile de cancer de prostată sunt operate cu ajutorul chirurgiei robotice, în timp ce în România aceste intervenţii se realizează de trei ani.
Directorul Spitalului "Theodor Burghele", Petre Armenu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că după un an şi jumătate în care municipalitatea a investit pentru modernizarea unităţii sanitare şi echiparea acesteia la standarde naţionale, "apogeul" a fost realizarea intervenţiilor cu ajutorul robotului.
"Avem un spital echipal la cel mai înalt nivel. Trebuie să abordăm şi chirurgia mileniului III", a mai spus profesorul Petre Armeanu.
Profesorul Irinel Popescu declara, la sfârşitul anului trecut, că în România chirurgia robotică a început cu nişte centre pilot, iar dezvoltarea trebuie să fie graduală, ea depinzând de un anumit buget.
Operaţiile sunt finanţate prin Programul Naţional de Sănătate şi costă în jur de 2.000 de euro, sumă în care sunt incluse service-ul şi consumabilele, spunea atunci şeful Clinicii de chirurgie II de la Spitalul de Urgenţă "Floreasca", Mircea Beuran. Acesta preciza că, prin Programul Naţional, în 2010 a fost finanţată realizarea a 150 de intervenţii de chirurgie robotică în cele trei clinici de chirurgie din ţară.
În România, chirurgia robotică a început în mod sistematic în anul 2008, odată cu programul robotic de la Centrul de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.
În prezent, chirurgia robotică se efectuează cu succes în Spitalul de Urgenţă "Floreasca" şi Spitalul Municipal din Cluj-Napoca abordându-se o gamă largă de procedee de chirurgie generală, urologică, ginecologică şi toracică, mai spunea profesorul Irinel Popescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO