- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea internează doar urgenţele din cauza subfinanţării
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea internează doar cazurile de urgenţă, din cauza subfinanţării de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), iar pacienţii care nu au probleme grave vor plăti pentru serviciile de care vor beneficia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, dr. Carmen Pantiş, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că spitalul pe care îl conduce internează doar cazurile de urgenţă.
"Avem o negociere cu CJAS legată de finanţare, iar în urma discuţiei din urmă cu două zile avem promisiunea fermă că ne vor deconta serviciile prestate în cazul a 3.107 pacienţi lunar. Noi încercăm să negociem să obţinem maximum de pacienţi decontat, care ar fi 3.572, calculat pe baza normelor metodologice aprobate de contractul cadru cu CJAS pentru 2011", a spus Pantiş.
Ea a precizat că internările sunt restricţionate la cazurile de urgenţe din cauza subfinanţării de la CJAS.
"Restricţionăm internările pentru că avem o experinţă foarte dureroasă a lipsei de finanţare cu CJAS Bihor, pentru lunile aprilie şi mai. În luna mai, de pildă, am avut 4.186 de pacienţi trataţi şi externaţi, iar CJAS ne-a plătit doar 3.698. Pe luna aprilie, cifrele sunt similare. La un calcul, pierderea înregistrată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, pentru cazuri realizate, dar nedecontate, se ridică la 10 miliarde de lei vechi (un milion de lei noi - n.r.) numai pentru cele două luni", a declarat managerul spitalului.
Pantiş a spus că nu putea să îşi asume riscul nedecontării serviciilor prestate în condiţiile în care, de mai mulţi ani, lunar prin spital trec aproximativ 4.000 de pacienţi.
"Pe vechile norme, CJAS era, totuşi, de acord cu plata a 3.700 de cazuri. Dar este inacceptabil şi imposibil să supravieţuieşti aşa. Nu ai cum să faci faţă presiunilor şi să internezi doar 3.107 cazuri, cât ne plătesc ei. (...) Chiar şi acum, legea permite 3.572 de cazuri, dar ei merg pe minim", a afirmat Pantiş.
Managerul a precizat că pacienţii care vor să se trateze la Spitalul Judeţean nu sunt refuzaţi, însă trebuie să plătească.
"Acei pacienţi care nu sunt cazuri de urgenţă, dar vor să se opereze (o hernie, o colecistită cu pietre, o problemă la un genunchi care suportă amânare), pot să o facă contra plată, în funcţie de servicii. Se vor face liste de aşteptare pentru pacienţii care suportă amânare", a spus Pantiş, adăugând că, în condiţiile în care finanţarea de la CJAS este în ansamblul ei scăzută cu 10 la sută faţă de 2010, medicii vor orienta pacienţii spre internarea de zi şi spre ambulator.
"Practic, se va face un decont clar cu toate manoperele care se fac. De pildă, pentru internarea între două şi patru zile ar putea costa de la 300 lei la 1.000 de lei", a afirmat Pantiş.
Pantiş a spus că de la taxă vor fi scutiţi bolnavii de cancer, precum şi mamele şi copiii, în speţă gravidele, gravidele cu risc sau nou-născuţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO