- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.12.2015, 17:33)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spitalul de Arşi: Un centru la nivel european nu se poate face decât într-o clădire nouă
Reprezentanţii Spitalului de Arşi au declarat că infecţiile la marii arşi survin şi în marile centre din lume, dar că probabil rata de infecţie era mai mică dacă în România exista un centru de arşi la nivel occidental, ceea ce nu se poate face decât într-o clădire nouă.
Urmărește
235 afișări
Spitalul de Arşi: Un centru la nivel european nu se poate face decât într-o clădire nouă (Imagine: Shutterstock)
Purtătorul de cuvânt Adrian Stănculea, şeful Secţiei de Terapie Intensivă, a precizat că, dintre cei 27 de răniţi din Colectiv internaţi în unitate, au decedat şase, dintre care trei în spital "aproape sigur din cauza infecţiilor".
Aceste infecţii, la marii arşi, nu sunt însă cauzate de mizerie, ci de faptul că pielea nu le mai funcţionează ca o barieră.
"Ideea este că întotdeauna într-o secţie de terapie-intensivă a marelui ars există contaminare bacteriană şi implicit infecţie. Şi în cărţile de specialitate a doua etapă, cronologic vorbind, a pacientului mare ars este etapa infecţioasă. În condiţiile în care probabil dacă în România exista un centru de arşi la nivel occidental de exemplu în care fiecare pacient mare ars era cu propriul său salon, cu propria asistentă, cu propriul management, probabil că rata de infecţie era ceva mai mică, dar asta nu înseamnă că în marile spitale şi centre de arşi din lume nu se întâmplă astfel de infecţii", a spus directorul medical Cristian Niţescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Niţescu a subliniat că aceste infecţii apar şi în străinătate, adăugând şi că mai multe filtre înseamnă mai puţine riscuri pentru pacient.
"Dar nu puteam noi să transferăm pacienţii. Noi nu putem hotărî, noi am primit nişte pacienţi pe care i-am tratat maximal, nu doar că au fost din Colectiv, pentru că aşa tratăm toţi bolnavii arşi care vin. (...) Trebuie să înţelegeţi un lucru: pacientul poate pleca în afară fie la cererea personală sau a familiei, şi asta însemnând că familia îşi asumă costurile respective, care sunt extrem de mari, fie la nivel de autoritate, pentru că noi suntem spital public, spital de stat", a mai spus medicul de la Arşi.
Jurnaliştii au mai întrebat dacă autorităţile cunosc situaţia de la Spitalul de Arşi, unde există o singură cadă.
"Bănuiesc că autorităţile ştiu cu ce se confruntă spitalele din România. Este o singură cadă pentru că nu există spaţii să putem două sau şapte sau zece. Şi în mod normal un salon care ar conţine un singur pat de mare ars ar trebui să aibă cada proprie, vorbesc de marii arşi, cei peste 40-50%", a spus Stănculea, precizând că respectiva cadă este sterilizată după fiecare utilizare.
El a mai spus că la terapie intensivă la Spitalul de Arşi sunt două paturi de mare ars, ceea ce este, cel puţin până acum, o realizare care nu se mai regăseşte în alte spitale de profil din România.
"Gândiţi-vă că la nivelul unei ţări să zicem extrem de bine reprezentate, cum este Germania sau, eu ştiu, Israel sau Franţa, la nivelul întregii ţări există doar câteva centre de arsuri, trei - patri centre, fiecare cu şapte - zece paturi. La o asemenea catrastrofă nici toate centrele de arsuri din Franţa sau Germania nu ar fi putut primi atâţia pacienţi, vorbesc de mari arşi", a mai spus Stănculea.
El a mai menţionat că, pentru unii răniţi din Colectiv, cu leziuni pulmonare grave, medicii din străinătate au hotărât că nu-şi asumă riscul să îi preia.
"Pacienţii sunt trataţi aici în condiţii nu neapărat comparabile, nu poţi, indiferent cum ai vrea să zici, nu poţi să te compari cu Parisul sau cu Berlinul sau cu Londra sau cu alte centre de arşi, dar pentru România este cel mai bun centru de arşi", a adăugat Stănculea.
Întrebat ce au cerut autorităţilor, Stănculea a spus că o clădire nouă.
"Ce să le cerem? O clădire nouă. Asta am cerut dintotdeauna. De câte ori au venit am cerut o clădire nouă. Un centru de arşi la nivel european nu se poate face decât într-o clădire nouă", a mai spus medicul, precizând că Spitalul de Arşi funcţionează în actuala clădire de 23 de ani.
La rândul lui, doctroul Niţescu a adăugat că reprezentanţii Spitalului de Arşi au spus de nenumărate ori, şi prim-ministrului, şi ministrului Sănătăţii, care sunt condiţiile din unitate.
"Le-am explicat cum trebuie să arate un centru de mare arşi, cum ar trebui organizată infrastructura pentru marii arşi în România. Mai departe, pot eu să construiesc spitalele? Toată lume a spus: «Ok, bine că ne-aţi spus să vedem ce putem să facem mai departe». Eu ce pot să vă zic, şi e foarte important, e că bolnavii aceştia au fost trataţi maximal la condiţiile din România. Au primit absolut tot ce au avut nevoie. Am avut tot ce ne-a trebuit, şi nu fac o chestie aşa de propagandă. Ne-a ajutat programul pentru bolnavul critic care a funcţionat în toate spitalele. Toţi bolnavii au avut acces la toate antibioticele şi la toate medicamentele în condiţiile pe care le-a avut fiecare spital", a mai spus Niţescu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe