Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş” din Timişoara îşi continuă activitatea

Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş” din Timişoara, care anunţa că de joi poate asigura doar urgenţele, îşi continuă activitatea, după ce conducerea unităţii medicale a ajuns la o înţelegere temporară cu CJAS Timiş, aceasta asigurând buna funcţionare până în iunie.

Urmărește
838 afișări
Imaginea articolului Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş” din Timişoara îşi continuă activitatea

Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş” din Timişoara îşi continuă activitatea

Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, Voichiţa Lăzureanu, conducerea unităţii sanitare a reuşit să ajungă, joi, la un acord cu CJAS pentru ca spitalul să nu se închidă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Au fost de acord să mutăm din luna iunie, din ultima lună a trimestrului, cazurile contractate pentru lunile aprilie şi mai. Adică să suplimenteze cazurile contractate pentru aprilie şi mai la valoarea reală, rămânând ca iunie să fie descoperită, vor mai ajunge undeva pe la 90-100 de cazuri, iar până atunci să ne întâlnim la nivel naţional cu Comisia de Mediere ca să vedem ce facem cu cazurile din urmă validate şi nedecontate şi să vedem ce facem cu luna iunie, care rămâne descoperită. Ei susţin că din punct de vedere legal nu pot valida cazuri contractate peste valoarea de contract, dar noi nu putem nici să refuzăm pacienţii, nici să-i trimitem acasă – sunt un pericol biologic pentru populaţia sănătoasă - şi riscăm să se complice situaţia bolnavului, nu ştii când apare o complicaţie”, a spus Lăzureanu.

Potrivit acesteia, activitatea spitalului va continua, cel puţin până în luna iunie, când fondurile vor fi iar insuficiente.

"Activitatea spitalului se va desfăşura normal când voi avea fizic în mână acel contract şi îl vom semna ca şi comitet director, atunci pot să zic că putem lucra în condiţii civilizate, că actul medical se va desfăşura în totalitatea lui. Asta înseamnă că vom putea da salariile pentru luna aprilie şi mai, iunie nu. Tot ce s-a făcut acum a fost o amânare pentru luna iunie a aceleiaşi probleme. Valoarea de contract rămâne aceeaşi. În iunie nu vom avea bani de salarii. Din banii aceştia putem scăpa de plăţi restante pe o lună de zile, dar noi avem plăţi restante pe ultimele 9 luni. Este o mică gură de oxigen, avem o valoare de contract reală – câţi pacienţi se validează atâţia se plătesc, dar este doar pentru două luni. Promisiunea era în loc de 460.000 de lei cât ar fi fost contractul pe o lună va ajunge la o valoare în jur de 600.000 lei. Aşteptăm să ne parvină actul. Luna iunie rămâne descoperită”, a afirmat Voichiţa Lăzureanu.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, Voichiţa Lăzureanu, anunţa, miercuri, că unitatea medicală îşi va sista, de joi, activitatea, urmând să asigure doar urgenţele, deoarece conducerea unităţii sanitare nu semnează noul contrat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, considerându-l dezavantajos.

"Suntem în imposibilitatea de a semna contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Timiş pentru trimestrul doi, deoarece suma pe care ne-au oferit-o este foarte mică, mult sub ce se realizează la nivelul spitalului. Noi am sperat ca de la 1 aprilie să înceapă un contract nou şi să putem să negociem pe un contract nou. Ei au venit cu un act adiţional, în condiţii foarte defavorabile spitalului nostru. De joi, dacă nu ne înţelegem cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş, nu mai putem asigura niciun fel de serviciu. Teoretic vom asigura doar urgenţele. Prin specificul spitalului de boli infecto-contagioase şi pneumoftiziologie nu ai unde să-i redirecţionezi pe pacienţi. Oamenii sunt cu afecţiuni acute, nu sunt cu afecţiuni cronice, pe care îi poţi redirecţiona”, declara Voichiţa Lăzureanu.

Conform acesteia, CJAS Timiş a propus spitalului de boli infecţioase suma de 4.380.000 lei pe trei luni – trimestrul doi – aprilie, mai, iunie. Spitalul, conform managerului său, are nevoie, însă, de minim 6 milioane de lei.

Spitalul a tratat, anul trecut, 6.150 de pacienţi, care au avut un cost de 13,8 milioane de lei, însă CJAS Timiş a decontat doar 11.734.000 lei, deficitul fiind astfel de peste 2 milioane de lei.

În acest an, potrivit reprezentanţilor Spitalului de Boli Infecţioase, au fost realizate şi validate 1.619 de cazuri, care au avut ca şi cost peste 3,5 milioane de lei şi au fost decontate de CJAS Timiş 1.299 de cazuri cu o valoare de 2,9 milioane lei, ceea ce înseamnă o diferenţă de aproape 670.000 lei.

În acest moment sunt internaţi 157 de pacienţi în spital, iar reprezentanţii unităţii medicale spun că vor externa pacienţii ce pot fi externaţi.

Spitalul are 340 de angajaţi care nu îşi vor primi salariile, mai susţin cei de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Reprezentanţii CJAS Timiş nu au putut fi contactaţi până la această oră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici