Spitalul din Târgu Cărbuneşti a rămas fără oxigen 3 ore. Nu a fost defecţiune

  • Spitalul din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, a rămas fără oxigent timp de trei ore, a declarat prefectul judeţului, Marcel Iacobescu.
  • Firma care trebuia să asigure alimentarea era pe drum când s-a întâmplat tragedia, programarea pentru alimentare fiind stabilită pentru ora 10.00.
Urmărește
855 afișări
Imaginea articolului Spitalul din Târgu Cărbuneşti a rămas fără oxigen 3 ore. Nu a fost defecţiune

Spitalul din Târgu Cărbuneşti a rămas fără oxigen 3 ore. Nu a fost defecţiune

Prefectul judeţului Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat, vineri, la Aleph News, că Spitalul Târgu Cărbuneşti, care este spital suport COVID, a rămas fără oxigen.

„Din informaţiile pe care le am la această oră, a fost terminată rezerva de oxigen, rezervă care în mod normal este monitorizată de firma care se ocupă de mentenanţă şi care umple acele butelii şi le monitorizează prin telemetrie. Deci, au permanent datele privind volumul de oxigen care există în acele butelii. Spitalul rămânând fără oxigen, asistenţii medicali şi medicii au procedat la montarea de butelii, butelii din acelea mici pentru transportul pacienţilor, pe care le aveau în rezervă. Managerul spitalului a anunţat firma care, iniţial, ne-a dat un timp de răspuns de 2 ore, a trecut puţin mai mult de 2 ore, într-un final au venit, au reumplut butelia cu oxigen şi instalaţia a funcţionat în parametri”, a sus prefectul.

Practric, spitalul a rămas fără oxigen timp de aproape 3 ore.

În urma solicitării către Linde Gaz, firma care asigură alimentarea cu oxigen, Biroul de Presă al companiei a transmis că ultima alimentare s-a făcut miercuri, iar următoarea era programată pentru vineri la ora 10.00. Alarma la spital s-a dat însă puţin după ora 7.00.

„Facem eforturi considerabile pentru a sprijini spitalele în această situaţie fără precedent în ce priveşte nevoia de oxigen medicinal. Alimentarea cu oxigen lichefiat a spitalelor se face pe baza unor prognoze de consum în funcţie de istoricul recent. În situaţia unor fluctuaţii bruşte de consum, unităţile medicale ne pot solicita intervenţii cu surse de rezervă la un număr de urgentă disponibil non-stop. Consumul de oxigen poate varia foarte mult în funcţie de numărul de pacienţi, tratamentul medical aplicat şi dispozitivele medicale conectate. Astfel, spitalele trebuie să monitorizeze permanent şi să ne informeze atunci când se adaugă puncte de consum suplimentare, ce influenţează profilul de consum de oxigen. Pentru a gestiona consumul neprevăzut de oxigen, spitalele au surse secundare şi de rezerva, iar comutarea între acestea se realizează automat, conform standardului european în vigoare.În cazul spitalului de la Târgu Cărbuneşti, ultima alimentare a fost realizată în cursul serii de miercuri 20.10, iar conform datelor de consum anterioare, următoarea alimentare a fost programată pentru astăzi, vineri, 22.10, la ora 10.00. Am fost contactaţi de spital la prima oră a dimineţii de astăzi (vineri - n.r.), când cisterna se afla pe traseu conform planificării”, au transmis reprezentanţii companiei.

Planul roşu a fost activat vineri dimineaţa în judeţul Gorj, unde staţia de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, spital Covid, s-ar fi stricat.

Trei persoane internate la ATI Târgu Cărbuneşti au murit. O femeie a murit după ce a fost transportată la Târgu Jiu, iar despre decesul celorlalţi doi pacienţi Ministerul Sănătăţii a anunţat că „se analizează circumstanţele”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici