Spitalul Elias, aniversat în prezenţa foştilor preşedinţi Iliescu şi Constantinescu

Spitalul bucureştean Elias, construit acum 75 de ani de bancherul Jacques M. Elias, a fost aniversat, vineri, în prezenţa mai multor reprezentanţi ai elitei medicale, dar şi a foştilor şefi de stat Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, ultimul operat de patru ori în această unitate de top.

Urmărește
566 afișări
Imaginea articolului Spitalul Elias, aniversat în prezenţa foştilor preşedinţi Iliescu şi Constantinescu

Spitalul Elias, aniversat în prezenţa foştilor preşedinţi Iliescu şi Constantinescu

Aniversarea a fost, de fapt, o dublă sărbătoare: 75 de ani de la înfiinţare şi un deceniu de când spitalul a revenit la statutul de unitate a Academiei Române.

Pentru acest eveniment, în Aula Academiei au fost prezenţi şi doi foşti preşedinţi ai României.

Astfel, Ion Iliescu a vorbit despre internările repetate în această unitate sanitară, unde a beneficiat de îngrijire medicală la standarde înalte. "Prima dată, am fost operat aici de deviaţie de sept, făcută de profesorul Hociotă. La cea de-a doua operaţie, necesară, a asistat profesorul Setlacec. Apoi, mai recent, o intervenţie făcută de Dan Deleanu şi Şerban Brădişteanu, pentru artere coronariene. De asemenea. am mai avut o internare pentru nişte polipi, intervenţie mai puţin complicată. Aşadar. sunt foarte implicat în acest spital", a spus Iliescu.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a apreciat ca necesară, utilă şi fericită trecerea Spitalului Elias în subordinea Academiei Române, pentru ca acesta să rămână o unitate sanitară de elită.

La rândul său, Emil Constantinescu şi-a început discursul spunând că este cu un an mai tânăr decât Spitalul Elias. "Sunt cu un an mai tânăr decât acest spital, dar gândesc optimist", a spus Constantinescu.

În continuare, Emil Constantinescu a elogiat modelul bancherului care, prin testament, a lăsat toată averea lui Academiei Române. "Acel testament conţine o înţelepciune deosebită: învăţătura este tot ce are omenirea mai de preţ. Aceste vorbe ar trebui să le auzim şi astăzi. Aici, la Elias, putem vedea ceea ce de mult lipseşte: un corp medical de elită", a mai spus fostul şef de stat.

Fundaţia Familiei "Menachem H. Elias", fundaţia testamentară a bancherului care şi-a lăsat averea Academiei, a fost reprezentată la aniversare de Vasile Stănescu, aceasta adresând asistenţei o întrebare la care el susţine că nu a putut găsi un răspuns mulţumitor. "Ce l-a determinat pe bancherul Elias să doneze Academiei Române întreaga lui avere, care era imensă şi răspândită în mai multe zone din lume, gestul fiind contrar regulilor comunităţii sale?", a întrebat el, precizând, pe de altă parte, că bancherul a fost "sfătuitor al Regelui Ferdinand şi în bune relaţii cu I. C. Brătianu".

La aniversare a fost prezentat şi un film al istoriei spitalului, reperele acesteia fiind punctate de preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc. El a spus, printre altele, că Spitalul Elias, la darea în folosinţă, "nu avea pereche în lume", iar ulterior a făcut istorie în România.

Managerul unităţii, Doina Dimulescu, a vorbit depre proiectul de dezvoltare a spitalului, iniţiat în 2002, când existau, potrivit ei, "destule voci" sceptice.

"Când am primit, în 2002, invitaţia să fac parte din echipa care urma să înfiinţeze clinici în Spitalul Universitar Elias, au existat destule voci care nu dădeau încredere acestui proiect, pentru că, şi atunci, ca şi acum, împrejurările nu erau tocmai favorabile proiectelor mari şi de durată, din cauza resurselor. Astăzi, zeci de mii de pacienţi trec pragul spitalului şi vin în Unitatea de Primiri Urgenţe, pentru îngrijiri. În prezent, se spitalizează mai bine de 35.000 de pacienţi anual, comparativ cu 2000, când se spitalizau circa 15.000", a declarat Dimulescu.

Managerul spitalului a mai subliniat că, începând din 2003, a urmat un lung şi susţinut efort făcut de o echipă medicală entuziastă şi temerară, condusă de Sorin Oprescu. Astfel, în mai puţin de un deceniu, s-a reuşit repoziţionarea Spitalului Elias în rândul elitei asistenţei medicale româneşti, adică exact unde l-au dorit inţiatorii acestui proiect - bancherul Elias, Academia şi Fundaţia Elias, a mai spus Doina Dimulescu.

Cu acelaşi prilej, secretarul general al Academiei Române, Ion Otiman, a spus că Spitalul Elias nu este doar o instituţie medicală, ci şi una academică, iar din acest punct de vedere, un centru de excelenţă. "Dincolo de activitatea medicală de înaltă calitate a acestui spital, este activitatea de pregătire a studenţilor şi a medicilor la început de carieră. Academia Română consideră că aşezământul medical românesc, care poate atinge standardele europene de îngrijire medicale, de învăţământ şi cercetare ştiinţifică în domeniu, trebuie să fie, în următorul deceniu, Spitalul Elias", a mai spus Otiman.

Spitalul Universitar de Urgenţă Elias tratează pacienţi în 18 secţii clinice: cardiologie, ORL, neurologie, obstetrică-ginecologie, geriatrie şi gerontologie, pneumologie, endocrinologie, boli de nutriţie şi diabet, gastroenterologie şi hepatologie, recuperare, medicină fizică şi balneologie, pediatrie, oncologie medicală, maternitate, dermatologie şi alergologie.

Cinci clinici şi secţii chirurgicale ale spitalului, având în total 200 de paturi, oferă asistenţă în diferite specialităţi chirurgicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici