Directorul financiar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Reghina Dragotă, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că la 31 august instituţia avea restanţe la plata furnizorilor de bunuri şi servicii în valoare de 4,4 milioane, datoriile fiind raportate la Ministerul de Finanţe.
„Aceste datorii au apărut din cauza nefinanţării serviciilor medicale pe care le încasăm de la Casa de Asigurări. La 31 august, aveam de încasat 10,7 milioane de lei, servicii realizate de Spitalul Judeţean. Este datoria CJAS faţă de spital. Bănuiesc că acest slab nivel de finanţare este la nivelul întregii ţări”, a declarat Dragotă.
Potrivit directorului medical al spitalului, dr. Florin Neagoş, restanţele la plata furnizorilor nu afectează stocurile de medicamente, spitalul aprovizionându-se cu medicamente generice, care sunt şi cele mai ieftine.
„Lipsesc unele medicamente – Cordarone, care nu se găseşte la nivel naţional. (…) Ne lovim de faptul că nu plătim chiar la zi furnizorii şi unele depozite ne mai refuză”, a declarat Florin Neagoş.
La rândul său, managerul spitalului, dr. Mircea Gelu Buta, a declarat că instituţia este obligată să facă internări chiar dacă depăşeşte valoarea contractului negociat cu CJAS.
„Mai internăm şi peste contractul cu Casa de Asigurări. Omul când vine bolnav îl internăm, este firesc, nu poate să sufere pacientul. Casa din Bistriţa este pe undeva pe ultimele locuri din România la nivel de finanţare, a moştenit această situaţie de ani”, a spus Buta.
Potrivit surselor citate, în primele trei luni ale anului la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa au fost internate peste 8.500 de persoane.