Spitalul Judeţean Sibiu ar deveni "cămin de bătrâni" în urma clasificării propuse de MS - manager

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Adrian Şanta, susţine că instituţia, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, va deveni "cămin de bătrâni", adică spital de categoria a V-a, cu nivel de competenţă limitat, dacă acele criterii de clasificare propuse de MS vor fi aprobate.

Urmărește
11 afișări

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Adrian Şanta, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că actualele criterii de clasificare a spitalelor, aflate în dezbatere publică, sunt foarte greu de aplicat, mai ales la Sibiu, unde spitalul funcţionează în clădiri construite în anul 1840, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Este foarte greu să acreditezi ca spital de normă europeană ce avem noi aici. Clădirile acestea, construite în 1840, nu sunt clădiri de spital, sunt nişte clădiri în care noi ne jucăm de-a spitalul. Nu aşa arată un spital de normă europeană. Un spital după norme europene are lifturi, are circuite clare septic-antiseptic, are săli de operaţie într-un bloc chirurgical, în care se poate intra numai dintr-o singură direcţie, are înălţimea standardizată, suprafaţa per pat standardizată, distanţa între pat şi chiuvetă standardizată. Fiecare pat trebuie să aibă minimum şapte metri pătraţi de suprafaţă, or noi, de exemplu, la fiecare salon, în clădirile vechi, avem volum triplu faţă de ce ne trebuie, pentru că tavanele sunt foarte înalte. Suprafaţa per pat variază de la secţie la secţie, dar şapte metri pătraţi nu avem aproape nicăieri", a declarat Adrian Şanta.

Potrivit acestuia, principalele probleme pentru o clasificare superioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se referă la faptul că unitatea nu are secţii de pediatrie, pneumologie şi psihiatrie, obligatorii la primele patru categorii de spitale prevăzute în actul normativ propus de Ministerul Sănătăţii.

"Dacă noi nu avem aceste secţii, chiar dacă ele există ca spitale de sine stătătoare în municipiul Sibiu, nu ne încadrăm la niciuna dintre primele patru categorii de spitale. Vedeţi cum ajungem să cerem noi ceea ce nu am vrut (comasarea Spitalului Judeţean cu cel de Psihiatrie şi cel de Pneumologie, propusă de MS şi respinsă pe plan local - n.r.), pentru a putea supravieţui?", a declarat Adrian Şanta.

El a spus că, având în vedere secţiile de care dispune Spitalul Judeţean şi modul în care este organizat, cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Sibiu ar putea fi doar "cămin de bătrâni".

"Există un proiect de clasificare a spitalelor pe criterii de competenţă, pe site-ul ministerului, în care se scriu criteriile prin care un spital devine de un anumit nivel. Dacă luăm stricto sensu ce are Spitalul Judeţean Sibiu astăzi, ne calificăm la cămin de bătrâni", a susţinut managerul Spitalului Judeţean Sibiu.

El a afirmat că a avut o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, şi vor formula un punct de vedere comun privind clasificarea spitalelor, car va fi înaintat Ministerului Sănătăţii.

Potrivit propunerii Ministerului Sănătăţii, spitalele se vor clasifica pe cinci categorii, în funcţie de competenţe, de la spitale de categoria I, cu nivel de competenţă foarte înalt, la spitale de categoria V, cu nivel de competenţă limitat.

Categoria V presupune oferirea de servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronic sau într-o singură specialitate - TBC, Psihiatrie şi servicii paleative.

Managerul spitalului sibian susţine că "doar două sau trei spitale din ţară s-ar încadra la prima categorie sau ar fi ajutate să se încadreze".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici