Spitalul Universitar Bucureşti, al cincilea Centru de transplant de celule stem din România

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti are, începând de luni, un Centru de transplant de celule stem, unde vor fi trataţi pacienţi cu cancer al sângelui, unitatea sanitară fiind a cincea deschisă în România, după cele de la spitalele Fundeni şi Colţea din Capitală, de la Timişoara şi Târgu Mureş.

Urmărește
1607 afișări
Imaginea articolului Spitalul Universitar Bucureşti, al cincilea Centru de transplant de celule stem din România

Spitalul Universitar Bucureşti, al cincilea Centru de transplant de celule stem din România (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Noua secţie pentru transplant şi pretransplant realizată în Clinica de hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, condusă de profesor dr. Ana Maria Vlădăreanu şi conferenţiar dr. Horia Bumbea, dispune de cinci camere sterile, dotate cu paturi electrice de terapie intensivă, staţie de monitorizare a funcţiilor vitale şi beneficiază de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitivă şi flux laminar. Cele cinci camere sterile au rolul de a reduce riscul apariţiei infecţiilor.

"Credem că la Spitalul Univeristar de Urgenţă Bucureşti începem, încetul cu încetul, să închidem un cerc în tratamentul afecţiunilor medicale oncologice. Următorul pas va fi includerea spitalului în programul naţional de pretransplant, de transplant de celule stem", a declarat managerul SUUB, profesor dr. Cătălin Cârstoiu.

El a mai spus că, după ce va fi încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, va începe procedura pentru angajarea asistenţilor medicali.

"Nu avem nevoie de medici, pentru că în Clinica de hematologie avem suficienţi, peste 15 medici titulari şi aproape 22 de persoane care lucrează şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie. În schimb, vom scoate la concurs aproape 20 de posturi de asistent medical", a adăugat Cătălin Cîrstoiu.

În România se fac anual aproximativ 200 de transplanturi de celule stem, dintre care peste 130 la Clinica de hematologie a Institutului Fundeni. Intervenţii de acest fel se realizează şi în spitale din Timişoara, Târgu Mureş şi Colţea din Capitală.

Costurile pentru realizarea noii secţii de transplant şi pretransplant de la SUUB s-au ridicat la 600.000 de euro.

Managerul SUUB a precizat că în 2007 a fost dechisă Clinica de oncologie, care atunci funcţiona cu cabinete în ambulatoriu, cu doi doctori şi doi asistenţi. În 2015, în Clinică sunt realizate aproape 40.000 de proceduri anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici