Spitalul "Victor Babeş" din Capitală are, pentru prima dată, o secţie de terapie intensivă

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" din Capitală are, din această săptămână, pentru prima dată în istoria unităţii sanitare, o clinică de terapie intensivă, aceasta fiind dotată la standarde europene.

Urmărește
2792 afișări
Imaginea articolului Spitalul "Victor Babeş" din Capitală are, pentru prima dată, o secţie de terapie intensivă

Spitalul "Victor Babeş" din Capitală are, pentru prima dată, o secţie de terapie intensivă (Imagine: Shutterstock)

"Pentru prima dată, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale «Prof. Dr. Victor Babeş» are o clinică de terapie intensivă. Atenţie, nu vorbesc de anestezie, pentru că noi avem numai terapie intensivă. Clinica de terapie intensivă a fost creată în cadrul unui program al Ministerului Sănătăţii cu Banca Mondială, dezvoltat în opt centre universitare, la care a contribuit şi Primăria Capitalei", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX managerul unităţii sanitare, Emanoil Ceauşu.

El a mai spus că până acum bolnavii cu boli infecţioase grave erau trimişi în alte clinici pentru că spitalul nu avea terapie intensivă.

"Era foarte necesară această secţie întrucât Spitalul «Victor Babeş» are o particularitate faţă de alte unităţi de boli infecţioase, fiind singura pentru boli tropicale. Aproape în fiecare an sunt internaţi bolnavi care vin din ţări endemice pentru suferinţe care la noi au fost eradicate, precum holeră, malarie, febră galbenă", a mai spus profesorul Ceauşu.

De asemenea, în această secţie sunt internate cazurile de infecţii severe, septicemii, encefalopatii, gripe sau meningite, forme grave.

Clinica de terapie intensivă are nouă paturi, fiecare având ehipamentele specifice profilului de terapie intensivă, cu monitoare şi ventilatoare. Secţia are patru saloane cu câte două paturi şi unul cu un singur pat. Totodată, clinica dispune de un laborator pentru analize, ecograf, bronhoscop, endoscop, aparat portabil de radiografie pulmonară, o cameră de sterilizare, cameră centrală de monitroizare a tuturor bolnavilor, cameră pentru medici şi pentru asistente, a precizat managerul unităţii sanitare.

"Era foarte greu să transportăm în afara spitalului bolnavii în stare critică. De acum, clinica funcţionează continuu, fiind montate ultimele echipamente", a adăugat profesorul Ceauşu.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Prof.Dr. Victor Babeş" face parte din grupul celor 18 unităţi sanitare preluate de Primăria Capitalei de la Ministerul Sănătăţii în 2009.

Municipalitatea, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a investit în cele 18 spitale, în primii doi ani de la preluare, respectiv 2009-2010, peste 80 de milioane de euro, pentru lucrări de reabilitare, consolidare, dar şi pentru achiziţia unor echipamente noi, de ultimă generaţie. Spitalele ASSMB nu au datorii către furnizorii de medicamente.

La sfârşitul anului trecut, municipalitatea avea în total 21 de spitale, după ce, în acelaşi an, au mai fost preluate de la Ministerul Sănătăţii alte trei unităţi sanitare. În prezent, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti are 20 de spitale, după ce Ministerul Sănătăţii a închis Spitalul Caritas, care va deveni cămin de bătrâni. În plus, ASSMB are şi reţeaua de medicină şcolară din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici