Sportivii vor consuma suplimente alimentare numai pe bază de prescripţie medicală
Sportivii vor putea consuma suplimente alimentare numai pe bază de prescripţie medicală, medicii şi personalul asistent al acestora fiind obligaţi să le prescrie doar suplimente care nu conţin precursori hormonali sau alte substanţe din Lista interzisă a AMAD, potrivit unui proiect de lege al MS.
Sportivii vor consuma suplimente alimentare numai pe bază de prescripţie medicală (Imagine: Shutterstock)
Ministerul Sănătăţii (MS) a supus dezbaterii publice un proiect de Lege privind producerea, importul şi comercializarea suplimentelor alimentare.
Potrivit proiectului de act normativ, sportivii pot consuma suplimente alimentare numai pe bază de prescripţie medicală, iar medicii şi personalul asistent al sportivilor vor avea obligaţia să prescrie sau să ofere acestora doar suplimente alimentare care nu conţin precursori hormonali sau alte substanţe din Lista interzisă a Agenţiei Mondiale Anti-Doping (AMAD).
"Este interzisă prescrierea, recomandarea sau oferirea către sportivi a suplimentelor alimentare care conţin precursori ai hormonilor androgeni şi/sau alte substanţe cuprinse în Lista interzisă", se arată în proiectul de act normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Documentul supus dezbaterii publice mai stabileşte că emiterea Certificatului de Notificare pentru punerea pe piaţă a unui supliment alimentar oferit spre comercializare şi sportivilor necesită avizul Agenţiei Naţionale Anti-Doping şi în cazul în care conţine precursori ai hormonilor androgeni sau alte substanţe interzise sportivilor.
Punerea în vânzare a produsului se va face doar cu inscripţionarea pe etichetă a menţiunii "PRODUS INTERZIS SPORTIVILOR".
Etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie să includă afirmaţii directe sau care să inducă ideea că o dietă corespunzătoare şi diversificată nu poate asigura cantităţi adecvate de substanţe nutritive în general.
Astfel, se permite ca în publicitatea aferentă suplimentelor alimentare să se utilizeze menţiuni precum: "suplimentele alimentare pot fi consumate în vederea optimizării funcţiilor organismului", "pentru menţinerea stării de sănătate", "revigorarea, tonifierea organismului", "creşterea speranţei de viaţă", "reducerea sau limitarea consecinţelor negative ale contaminanţilor", "dezvoltarea unui fizic şi psihic sănătos", "îmbunătăţirea calităţii vieţii".
În publicitatea pentru acestea se interzice utilizarea de cuvinte de natură să indice unul dintre următorii termeni: "medical", "bolnav", "boală", "remediu", "medicament", "tratament", precum şi de traduceri ale acestora, sinonime sau cuvinte care provin din familia lexicală a acestora ori nume de boli, numele sau reprezentarea de simptome ale bolilor sau ale persoanelor bolnave.
De asemenea, sunt interzise reprezentări de persoane, îmbrăcăminte, aparate sau sigle care pot sugera profesii medicale, paramedicale sau farmaceutice, referinţe la recomandări, atestări, declaraţii ori prescripţii medicale sau la declaraţii de aprobare, referinţe la organisme, instituţii şi autorităţi publice care activează în domeniul sănătăţii publice, precum şi la persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestora.
"Publicitatea pentru suplimentele alimentare este permisă numai după avizarea conţinutului materialului publicitar de către Ministerul Sănătăţii, respectiv Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit competenţelor de notificare", se mai arată în proiect.
Controlul respectării prevederilor din proiectul de lege pus în dezbatere publică va fi asigurat de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională Anti-Doping, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În proiect se mai arată că, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare, prin Hotărâre de Guvern se vor stabili competenţele autorităţilor menţionate.
Nerespectarea prevederilor legale va putea fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 20.000 de lei.
Suplimentele alimentare puse pe piaţă anterior datei de intrare în vigoare a legii şi care nu sunt conforme cu cerinţele acesteia pot fi comercializate până la data expirării, dar nu mai târziu de 24 de luni de la intrarea în vigoare a normelor de aplicare.
De asemenea, în 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul va aproba prin hotărâre normele generale pentru fabricarea, comercializarea şi utilizarea suplimentelor alimentare, se mai arată în proiectul de act normativ.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO