- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sporuri şi stimulente de peste 110 mil. euro în ministere pentru "condiţii de muncă vătămătoare sau periculoase" şi "suprasolicitare neuropsihică"
Angajaţii din ministere au primit anul trecut sporuri salariale şi stimulente financiare în sumă totală de peste 460 milioane lei (mai mult de 110 milioane euro), pentru "condiţii vătămătoare" de muncă, pentru activitate de noapte sau pentru "expunere" la câmpuri electromagnetice de înaltă frecvenţă.
Sporuri şi stimulente de peste 110 mil. euro în ministere pentru "condiţii de muncă vătămătoare sau periculoase" şi "suprasolicitare neuropsihică" (Imagine: Mediafax Foto)
Cele mai mari sume au fost plătite angajaţilor din Ministerul Finanţelor, care au încasat stimulente totale în sumă netă de 30 milioane lei şi sporuri de audit, doctor, control financiar preventiv, condiţii grele de muncă şi de manager public în cuantum total brut de 634.094 lei, relevă un document oficial.
Suma totală netă alocată anul trecut de către Ministerul Finanţelor (centrală şi unităţi subordonate) pentru plata stimulentelor a fost de 443,6 milioane lei. Numărul mediu de angajaţi care au beneficiat de plata stimulentelor a fost de 27.101 persoane, iar stimulentul mediu net a fost 1.367 lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Angajaţii din Ministerul Sănătăţii au primit la rândul lor sporuri pentru "condiţii vătămătoare" în valoare totală de 346.570 lei, în timp ce plăţile de stimulente s-au ridicat la 2,59 milioane lei.
Astfel de plăţi au fost efectuate şi în Ministerul Muncii, unde angajaţii au încasat, în intervalul 1 ianuarie-30 noiembrie 2010, stimulente totale nete de 2,67 milioane lei şi sporuri nete pentru condiţii vătămătoare de muncă de 163.467 lei.
De o gamă variată de sporuri au beneficiat şi salariaţii din centrala Ministerului Afacerilor Externe, în cuantum total de 6,57 milioane lei. Salariaţii au primit indemnizaţii pentru "cifru de stat" (valoare totală de 2,3 milioane lei), spor pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase (3,5 milioane lei) şi sume compensatorii cu caracter tranzitoriu (509.835 lei), în timp ce magistraţii detaşaţi în MAE au încasat spor de "toxicitate" (22.228 lei), spor pentru condiţii deosebite de muncă (59.022 lei), o sumă nominală pentru risc şi "suprasolicitare neuropsihică" şi confidenţialitate (53.329 lei), precum şi alte sporuri (31.412 lei).
La rândul lor, angajaţii din Ministerul Justiţiei au primit sporuri în sumă lunară totală de 257.630 lei.
Cei 630 de angajaţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor au primit, în primele nouă luni ale anului trecut, stimulente în valoare totală de 742.848 lei, media lunară pentru fiecare angajat fiind de 131 lei. Cel mai mare astfel de spor primit de un singur salariat a fost însă de 1.500 lei, într-o lună în care acesta a luat alţi 4.168 lei ca salariu.
Astfel de sporuri au mai fost acordate şi salariaţilor din alte ministere.
Legea salarizării unitare aprobată în 2009 prevede că în cazul în care drepturile salariale stabilite în baza acestui act normativ sunt mai mici decât cele stabilite prin legi sau hotărâri de guvern pentru funcţia respectivă pe luna decembrie 2009, se acordă o sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu care să acopere diferenţa. Suma este inclusă în salariul de bază, dar nu este luată în calcul la determinarea altor drepturi de natură salarială.
În 2009, Fondul de stimulente rezervat angajaţilor din instituţii publice a depăşit 1,1 miliarde lei, pentru un număr mediu total de 336.648 posturi plătite, fără ca nivelul câştigului salarial mediu brut total să scadă în majroitatea instituţiilor sub 3.000 lei.
Surse oficiale declarat, în primăvara anului trecut, că premierul Emil Boc i-a atenţionat pe minştri, în şedinţă de guvern, că stimulentele acordate angajaţilor sunt prea mari şi le-a solicitat să sisteze plata unor astfel de bonificaţii "nesimţite", avertizându-i că cine nu va respecta această cerere "va fi scos din echipă".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO