Sporurile de noapte, pentru ore suplimentare şi sărbători, plătite pentru toţi bugetarii

Bugetarii primesc, potrivit proiectului Legii unice de salarizare, spor de noapte de 25%, 75% pentru orele suplimentare, dacă nu se pot compensa cu timp liber, 100% pentru munca în zilele de repaus sau de sărbători şi alte sporuri specifice fiecărui domeniu, unele fiind incluse în salariul de bază.

Urmărește
4460 afișări
Imaginea articolului Sporurile de noapte, pentru ore suplimentare şi sărbători, plătite pentru toţi bugetarii

Sporurile de noapte, pentru ore suplimentare şi sărbători, plătite pentru toţi bugetarii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Personalul care, potrivit programului normal de lucru, îşi desfăşoară activitatea în timpul nopţii, între orele 22.00 şi 6.00, beneficiază pentru orele lucrate în acest interval, de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25 la sută din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.

Orele prestate peste durata normală a timpului de lucru de către personalul încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, se compensează cu timp liber corespunzător.

În cazul în care munca prestată peste durata normală a timpului de lucru nu a putut fi compensată cu timp liber corespunzător, aceasta se plăteşte în luna următoare, cu un spor de 75 la sută aplicat la salariul de bază.

Sporurile pentru munca prestată peste durata normală a timpului de lucru se pot plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, fără a se depăşi 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste 180 ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative, sau al reprezentanţilor salariaţilor.

La locurile de muncă la care durata normală a timpului de lucru a fost redusă, sub opt ore pe zi, depăşirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzător.

Aceste prevederi nu se aplică persoanelor salarizate prin plata cu ora sau prin cumulul de funcţii în aceeaşi unitate, la funcţia cumulată.

Munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru, se plăteşte cu un spor de 100 la sută din salariul de bază al funcţiei îndeplinite. Această muncă nu se compensează şi cu timp liber corespunzător.

Pentru activitatea desfăşurată de nevăzători, încadraţi în gradul I de invaliditate, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15 la sută din salariul de bază.

Începând cu 1 ianuarie 2010 sporurile, acordate prin legi sau hotărâri ale Guvernului, şi după caz indemnizaţiile de conducere, care potrivit legii făceau parte din salariul de bază, din solde, respectiv din indemnizaţiile lunare de încadrare, se introduc în salariul de bază, în solde, respectiv în indemnizaţiile lunare de încadrare acordate în luna decembrie 2009, atât pentru personalul de execuţie, cât şi pentru funcţiile de conducere.

Pentru condiţii periculoase sau vătămătoare şi pentru condiţii grele de muncă se acordă câte un spor de până la 15% din salariul de bază. Personalul care lucrează în zone izolate sau unde atragerea angajaţilor se face cu greutate, beneficiază de un spor de până la 20% din salariul de bază.

În unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, personalul care lucrează lunar în toate cele trei ture, precum şi cel care lucrează în două ture în sistem de 12 cu 24 poate primi, în locul sporului pentru munca prestată în timpul nopţii, un spor de 15% din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture.

Medicii care sunt nominalizaţi să asigure asistenţa medicală de urgenţă, prin chemări de la domiciliu, vor fi salarizaţi pentru perioada în care asigură garda la domiciliu cu un venit determinat în funcţie de 40% din tariful orar aferent salariului de bază şi numărul de ore cât asigură garda la domiciliu.

Suma sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi, în medie 30% din salariile de bază, soldele la funcţia de bază sau indemnizaţiile lunare de încadrare, după caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici