SRI cere Comisiei de Control date concrete după audierea fostului colonel Daniel Dragomir pentru o anchetă internă

Serviciul Român de Informaţii a transmis o adresă Comisiei de Control SRI în care cere elemente concrete, după audierea fostului colonel Daniel Dragomir. Potrivit unui comunicat remis de Serviciul de Informaţii, acestea urmează să fie folosite într-o anchetă internă.

Urmărește
2069 afișări
Imaginea articolului SRI cere Comisiei de Control date concrete după audierea fostului colonel Daniel Dragomir pentru o anchetă internă

SRI cere Comisiei de Control date concrete după audierea fostului colonel Daniel Dragomir pentru o anchetă internă

"Comunicarea se referă la expunerile publice cu legătură la declaraţiile lt.col.(r) DRAGOMIR DANIEL. În acest caz, SRI a solicitat Comisiei de control transmiterea oricăror elemente concrete deţinute, în vederea derulării investigaţiilor şi cercetărilor aprofundate în cadrul unei comisii interne de verificare care a fost dispusă anterior de directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern", se arată în comunicatul transmis de SRI.

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt SRI, a declarat, pentru agenţia MEDIAFAX, că ancheta internă a fost demarată imediat după prima apariţie în spaţiul public a fostului colonel SRI, Daniel Dragomir.

Fostul angajat al Serviciului a vorbit pentru prima dată, la România Tv, despre implicarea SRI în viaţa politică, în Justiţie şi în media. Dragomir spunea că Serviciul are acoperiţi atât în presă, lucru care nu a fost infirmat de SRI, cât şi în alte domenii.

Dragomir a vorbit şi despre "culoarele" Justiţiei şi ale mediei, adică implicarea SRI în realizarea de rechizitorii, alegerea unui complet de judecată şi mai apoi asigurarea unui traseu pentru o sentinţă dorită. Implicarea în justiţie a fost infirmată de SRI.

Daniel Dragomir a fost audiat până acum de trei ori în Comisia de Control SRI, acolo unde a prezentat şi o listă de 65 de nume care ar putea confirma spusele sale.

Pe lângă această solicitare, Serviciul Român de Informaţii a mai transmis în Parlament încă două adrese. Una dintre ele face referire la Comisia privind alegerile din 2009.

"Se referă la solicitarea altui for parlamentar, Comisiei specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial. În această comunicare, SRI a motivat caracterul clasificat al documentelor trimise anterior şi a adus completări cu elemente neclasificate care pot fi transmise de către Comisia de control a SRI către Comisia specială", se arată în comunicatul transmis de SRI.

Comunicarea vine în contextul în care comisia privind alegerile din 2009 a cerut Comisiei de Control a SRI să chestioneze Serviciul cu privire la prezenţa unor şefi ai SRI acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezindenţiale din 2009.

„Legat de adresa pe care am solicitat-o celor din conducerea SRI, să ne spună dacă în seara cu sufrageria au fost persoane din conducerea SRI. Am primit un răspuns, dar din păcate scrie că este document secret. O să reluăm discuţiile cu cei din conducerea SRI şi să vedem ce pot să declasifice din acest document ca să putem să punem la dispoziţia Comisiei pentru anchetarea alegerilor din 2009 un răspuns (...) Este un răspuns de o pagină jumătate care face referire la persoane”, a declarat preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda, în data de 13 octombrie.

Claudiu Manda a aprecizat că parlamentarii din Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din anul 2009 i-au adresat o nouă adresă în care îi cer sprijinul. “Cei din Comisia de anchetă ne-au mai făcut încă o adresă nouă în care ne solicit sprijin şi intervenţie pentru a se afla adevărul despre ce s-a întâmplat acolo şi să adresăm noi SRI o serie de întrebări, unele dintre ele pertinente, unele care nu intră în atribuţiile SRI”, a spus Manda.

O altă comunicare face referire la Arhiva SIPA. "Se referă la afirmaţiile din spaţiul public privind gestionarea arhivei SIPA, iar SRI a trimis Comisiei o informare completă privind acest subiect", se arată în comunicatul de presă.

Membrii Comisiei de anchetă vor vizita, joi, 26 octombrie, arhiva SIPA, preşedintele Comisiei precizând că aceştia nu vor avea acces la informaţii ci vor să îşi facă o idee asupa modului în care a fost utilizat spaţiul în care se află documentele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici