STAFILOCOC AURIU, confirmat în cazul a trei copii născuţi la Maternitatea Giuleşti. Bebeluşii, internaţi la "Grigore Alexandrescu", unul în stare mai gravă/ Anunţul Administraţiei Spitalelor Bucureşti

Purtătorul de cuvant al Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru, a precizat, marţi, pentru MEDIAFAX că prezenţa stafilococului auriu a fost confirmată în cazul a trei copii născuţi la Maternitatea Giuleşti. Doi au fost externaţi, unul se află internat, starea lui fiind mai gravă.

Urmărește
2509 afișări
Imaginea articolului STAFILOCOC AURIU, confirmat în cazul a trei copii născuţi la Maternitatea Giuleşti. Bebeluşii, internaţi la "Grigore Alexandrescu", unul în stare mai gravă/ Anunţul Administraţiei Spitalelor Bucureşti

Sorina Pintea confirmă prezenţa stafilococului auriu în cazul a doi copii născuţi la Maternitatea Giuleşti

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei doi bebeluşi au fost internaţi în spital doar două, trei zile, aceştia având doar manifestări cutanate, însă cel de-al treilea se află în continuare sub supraveghere. Acesta din urmă are probleme respiratorii, fiind depistat cu hemocultură pozitivă cu stafilococ.

„Cei doi bebeluşi care au fost cu manifestări cutanate nu au stat decât două - trei zile internaţi după care s-au externat, deci nu mai sunt în spital, iar cel cu probleme respiratorii, care a venit pe 4 mai, este în continuare internat. Are hemocultură pozitivă cu stafilococ, adică e puţin mai complicat”, a precizat medicul.

În acest moment, copilul este internat pe secţia de Pediatrie, aflându-se sub tratament. În cazul său, stafilococul a fost depistat în sânge, motiv pentru care starea sa este una mai gravă decât în cazul celorlalţi bebeluşi, externaţi deja.

„Deocamdată este pe secţia de Pediatrie internat, sub tratament (...) este stabil, dar are infecţia puţin mai mare, mai agresivă. Stafilococul poate să fie doar pe zona de nas, piele, pe când în acest caz el a fost depistat în sânge, deci hemocultură poztivă , de asta e infecţia mai complicată”, a concluzionat medicul.

Medicul Raluca Alexandru a precizat în acelaşi context că toţi bebeluşii cu probleme au început să vină la spital în perioada sărbătorilor pascale, ultimul ajungând să fie internat aici în data de 4 mai. „Doi copii au venit după 20-25 aprilie, în perioada sărbătorilor şi ultimul a venit în data de 4 mai. Doi cu manifestări cutanate şi unul cu probleme respiratorii, care mai este internat încă la noi”, a mai spus medicul.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" a mai spus că părinţii au venit cu bebeluşii de acasă, aflându-se ulterior că toţi s-au născut la maternitatea Giuleşti.

„Toţi au venit de acasă, ulterior s-a aflat că au fost născuţi la Giuleşti. (..) Au venit la 5 zile de la naştere, la 2 săptămâni de la naştere şi la aproape o lună de la naştere. Cel care a venit acum şi e mai grav puţin, cel cu probleme respiratorii, este la două săptămâni de la naştere”, informează medicul.

Administraţia Spitalelor Bucureşti: Niciunul dintre cei trei bebeluşi nu are infecţie nozocomială

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) transmite, marţi, că se consideră că este infecţie nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare, precizând că niciunul dintre cei trei bebeluşi nu se încadrează în acest termen.

"În urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la presupusa infectare a trei nou-născuţi cu o tulpină intraspitalicească de stafilococ auriu, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu", Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti face următoarele precizări: Potrivit definiţiei Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, se consideră că este infecţie nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare. Nici unul dintre cei trei bebeluşi nu s-a reinternat în acest acest termen", transmite Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Astfel, potrivit sursei citate, inul dintre bebeluşi s-a născut pe 29 martie şi s-a internat la Spitalul Grigore Alexandrescu pe 22 aprilie, adică după 25 de zile. Bebeluşul a fost externat pe 28 aprilie. Un al doilea bebeluş din cei trei născuţi la Maternitatea Giuleşti este în continuare internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie şi s-a externat pe 15 aprilie din maternitate. "La momentul externării, bebeluşul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu în data de 2 mai, adică după 21 de zile, cu sindrom febril. Cel de-al treilea bebeluş s-a născut pe 23 aprilie şi pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar pe 6 mai a fost externat", potrivit sursei citate.

În acest moment, în cadrul Spitalului se desfăşoară un control al Direcţiei de Sănătate Publică.

În mod curent, în Maternitatea Giuleşti se fac activităţi de curăţenie şi igienizare, mai precizează ASSMB.

Ministrul Sănătăţii a confirmat prezenţa stafilococului auriu

 

Ministrul Sănătăţii a confirmat prezenţa stafilococului auriu în cazul a doi copii născuţi la Maternitatea Giuleşti, însă a menţionat că momentan au loc verificări.

"Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti să verifice informaţia apărută la Spitalul de Obsterică Ginecologie “Panait Sârbu” din Capitală, după ce la Spitalul de Urgenţă Copii Grigore Alexandrescu au fost internaţi doi copii infectaţi cu stafilococ auriu. Copiii au fost născuţi în perioada martie-aprilie 2019 la Spitalul de Obsterică Ginecologie Panait Sârbu. Astfel, în perioada 08.05-15.05.2019, la cererea Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari ai DSPMB însoţiţi de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curatenia, dezinfecţia şi sterilizarea, precum şi normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale", arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” să transmită până pe 7 mai date referitoare la data internării mamelor, datele de naştere ale copiilor, tipul naşterii, diagnosticul la externare, precum şi data externării.

"Totodata au fost solicitate masurile instituite in ceea ce priveste investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii nascuti in perioada 25.03.2019-30.04.2019. Au fost solicitate spitalului rezultatele testelor efectuate in cadrul autocontrolui, in sectiile de neo-natologie, obstetrica-ginecologie, bloc operator, sterilizare si biberonerie precum si rezultatele testarii personalului privind portajul. Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, a solicitat DSPMB date referitoare la copiii născuti prin operatie cezariană în intervalul 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infectii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate şi internaţi ulterior în alte unităţi sanitare", potrivit sursei citate.

Direcţia de Sănătate Publică a cerut, de asemenea, unităţilor sanitare publice şi private să spună dacă în unitatea respectivă s-au prezentat/internat copii născuţi în perioada 25.03.2019-30.04.2019, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti), cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infecţiei stafilococice cu MRSA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici