- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.06.2015, 13:13)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stan Mustaţă, supărat din cauza obligaţiilor de 1 martie: "N-a fost niciodată aşa scump"
Judecătorul suspendat Stan Mustaţă se plângea că trebuie să plătească mulţi bani pentru a cumpăra mărţişoare pentru grefierele şi şefele de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), spunând că "n-a fost niciodată aşa de scump", potrivit informaţiilor prezente în motivarea condamnării a magistratului.
Urmărește
539 afișări
Stan Mustaţă, supărat din cauza obligaţiilor de 1 martie: "N-a fost niciodată aşa scump" (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Stan Mustaţă, acuzat că a primit mită pentru a da soluţii favorabile în dosare pe care le judeca, a fost condamnat, în 24 aprilie, la zece ani şi opt luni de închisoare.
În cadrul motivării deciziei de condamnare, judecătorul precizează că Stan Mustaţă se plângea de problemele provocate de cumpărarea mărţişoarelor de 1 martie.
"În continuare, inculpatul Mustaţă Stan a adus în discuţie dificultăţile financiare cu care se confrunta din cauza obligaţiilor generate de ziua de 1 martie: 'şaptezeci şi cinci de mărţişoare, mânca-ţi-aş gura ta!', 'Păi, sunt douăzeci şi cinci de grefiere', 'N-a fost până acum aşa scump. Cel mai ieftin mărţişor cinci lei?', 'Înainte dădeam zece milioane, când eram şef! Zece milioane dădeam, că trebuia să dau şi la şefe pe sus. Şi acuma dau şi la şefe pe sus. Pe cuvânt dacă te mint!' ", se arată în documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Magistratul care l-a condamnat pe Mustaţă menţionează că, deşi împlinise vârsta de pensionare, acesta a solicitat să rămână în activitate. "Motivul pentru care Mustaţă Stan nu se pensionase era acela de a continua să se folosească de funcţia sa pentru a comite infracţiuni de corupţie şi astfel de a obţine venituri suplimentare ilicite", conform sursei menţionate
"La stabilirea pedepsei, instanţa va avea în vedere şi faptul că inculpatul săvârşea infracţiunile de corupţie pentru că a-şi suplimenta veniturile obţinute de la locul de muncă întrucât pretenţiile soţiei, a fiului şi a amantei erau mari. (...) La stabilirea pedepsei, instanţa va avea în vedere şi faptul că inculpatul săvârşea infracţiunile de corupţie pentru că a-şi suplimenta veniturile obţinute de la locul de muncă întrucât pretenţiile soţiei, a fiului şi a amantei erau mari şi trebuiau satisfăcute", potrivit sursei citate.
În motivarea sentinţei, magistratul care l-a condamnat precizează că Stan Mustaţă a fost deranjat şi de anumite sentinţe judecătoreşti date de colegii de la CAB.
"Inculpaţii Curea Mariana, Mustaţă Stan şi Alexandru Florian. Cu această ocazie, Mustaţă Stan şi-a exprimat opinia cu privire la condamnările din 'dosarul fotbaliştilor', în sensul că pedepsele au fost dure, cu atât mai mult cu cât au achitat prejudiciul din dosar: 'Bă! Eu ţie ce ţi-am spus bă, că e demenţă! N.! Ce ţi-am spus eu ţie, mă, că e demenţă! Şi cu P. Au plătit banii, bă, dacă au plătit banii, dă-i mă cu suspendare dă-l în ...[înjură]... de om! Hai, mă, ce dracu, e şi el o valoare, mă!' ", conform documentului precizat.
Judecătorul suspendat Stan Mustaţă, acuzat că a primit mită pentru a da soluţii favorabile în dosare pe care le judeca,a fost condamnat, în 24 aprilie, de CAB, la zece ani şi opt luni de închisoare, în cazul grefierei Mariana Curea, complicea magistratului, fiind aplicată o pedeapsă de patru ani şi patru luni de închisoare.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus ca din pedeapsa de zece ani şi opt luni, aplicată lui Stan Mustaţă, să fie scăzută perioada în care acesta a fost reţinut şi arestat preventiv sau la domiciliu, respectiv între 20 aprilie 2014 şi 10 martie.
În acelaşi dosar au fost judecaţi şi Ion Boraciu, Florian Alexandru şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.
În urma analizării probelor de la dosar, judecătorii i-au condamnat pe Boraciu la nouă ani de închisoare, pe Alexandru la şase ani şi patru luni, iar pe Moraru la doi ani.
Decizia CAB nu a fost definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.
Stan Mustaţă, judecător suspendat al Curţii de Apel Bucureşti, este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.
Pe parcursul procesului, Stan Mustaţă le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti că este "băutor de vin" şi că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conştientizat "pericolul" şi nu ar mai fi ajuns în boxa acuzaţilor.
Mustaţă a susţinut în faţa instanţei că dosarul său a fost "fabricat artificial", pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA.
"A spus-o şi procurorul şef al DNA. Din comportamentul meu nu rezultă aşa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) a zis că aş tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici împotriva lui", afirma Mustaţă.
Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Naţional Anticorupţie se ştia încă din 2005 că judecătorul Stan Mustaţă cerea între 5.000 şi 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai 2014, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe