Stănişoară: Kiev-ul a cerut plecarea a doi ataşaţi militari români

Doi ataşaţi militari români acreditaţi la Kiev "au revenit acasă", la cererea autorităţilor ucrainene, după declanşarea scandalului de spionaj "Floricel Achim", a declarat ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, precizând că a fost informat despre cazul de spionaj cu mult înainte de izbucnirea sa.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului Stănişoară: Kiev-ul a cerut plecarea a doi ataşaţi militari români

Stănişoară: Kiev-ul a cerut plecarea a doi ataşaţi militari români (Imagine: Mediafax Foto)

Doi ataşaţi militari români acreditaţi la Kiev "au revenit acasă", la cererea autorităţilor ucrainene, după declanşarea scandalului de spionaj "Floricel Achim", a declarat ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, precizând că a fost informat despre cazul de spionaj cu mult înainte de izbucnirea sa.

"Doi ataşaţi militari au revenit acasă", a spus Stănişoară, într-un interviu acordat cotidianului "Evenimentul Zilei", susţinând că "termenul nu este «expulzat»".

"Să spunem că li s-a cerut să plece", a completat ministrul.

Stănişoară a spus că, "din cunoştiinţele" sale, nu a fost "expulzat" niciunul dintre membrii personalului diplomatic ucrainean acreditat la Bucureşti. Întrebat însă câţi ucraineni care lucrează la ambasadă au plecat din România după acest scandal, ministrul a răspuns: "Din câte cunosc eu, două persoane. Cei doi ataşaţi militari".

El a precizat că aceasta este "o chestiune" care ar trebui lămurită cu MAE.

Răspunzând unei întrebări, el a apreciat că, din punctul său de vedere şi probabil şi din cel al Ucrainei, acest scandal este "încheiat".

Recent, Floricel Achim, subofiţer la Divizia I Infanterie, şi cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov au fost arestaţi preventiv pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, fiind acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională. Informaţiile ajungeau la un angajat al ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

O agenţie de presă ucraineană a anunţat recent că ataşatul militar al Ucrainei pe lângă ambasada acestei ţări la Bucureşti a fost declarat "persona non-grata" de către România şi expulzat. Preşedintele Comisiei parlamentare ucrainene pentru Integrare Europeană, Boris Tarasiuk, a confirmat, pe 7 martie, expulzarea din Ucraina a unor diplomaţi români, ca răspuns la acţiunea similară a părţii române.

Presa ucraineană a relatat că România i-a declarat persona non grata pe ataşatul militar al Ucrainei la Bucureşti şi pe adjunctul său, în urma acestui scandal, iar în replică, tot conform presei de la Kiev, Iustinian Focşa, secretar II la Consulatul General al Românei din Cernăuţi, şi Radu Filip, ataşat militar la Ambasada română din Kiev, urmau să fie expulzaţi (n.r.- în luna martie) din Ucraina pentru presupuse acţiuni care pun în pericol securitatea ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici