Stanoevici: Am cerut preoţilor estimări, nu liste, cu românii din străinătate. A fost scos din context

Ministrul delegat Bogdan Stanoevici a declarat, miercuri, că nu a cerut preoţilor liste cu românii din străinătate, ci estimări, întrucât aceştia îi cunosc pe oamenii care vin la biserică, ştiu care lucrează oficial şi care la negru, subliniind că aceste estimări le va afla prin comunicare directă.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Stanoevici: Am cerut preoţilor estimări, nu liste, cu românii din străinătate. A fost scos din context

Ministrul delegat Bogdan Stanoevici (Imagine: Răzvan Lupica/Mediafax Foto)

Întrebat de cererea adresată preoţilor de-i identifica pe românii din străinătate, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat că "lucrurile au fost total scoase din context".

"Eu atunci când am vorbit am vorbit despre a corobora datele oficiale ale ambasadelor, ale consulatelor, datele oficiale din ţările în care sunt români, numărul despre care vorbesc asociaţiile românilor din străinătate, datele pe care le au bisericile pentru că, într-adevăr, la biserici se adună foarte multă lume", a precizat Stanoevici.

El a spus că preoţii nu vor face liste cu români. "E vorba de a încerca să ne apropiem cât mai mult de o realitate. Ştim că este foarte greu (…) Evident că nu putem ţine cont decât de datele oficiale dar pe mine ce mă interesează (...) să vedem care este numărul cel mai apropiat de realitate. Dar nu ştiu dacă vom şti vreodată exact acest lucru", a mai spus oficialul.

Rugat să explice ce vor face, concret, preoţii acesta a spus că aceştia vor face estimări. "Preoţii ştiu foarte bine oamenii care vin. Şi într-o biserică veţi găsi români care lucrează oficial, care sunt înscrişi, care sunt înregistraţi, veţi găsi şi români care lucrează la negru (...) Eu nu am cerut (liste), aşa cum a apărut în presă pentru că a fost scos din context, ca bisericile să-mi dea mie nu ştiu ce fel de listă. E absurd. Eu am spus că am adresat această rugăminre în anumite parohii pentru că dânşii ne pot ajuta să avem o imagine cât mai aproape de realitate", a afirmat ministrul delegat.

Întrebat dacă preoţii vor trebui să afle care sunt cei care muncesc la negru, Stanoevici a replicat că aceasta este "o speculaţie". "N-are nicio legătură una cu alta. Credeţi că preopul întreabă pe Ionică sau pe Vasilică dacă lucrează la negru. E absurd", a punctat ministrul.

Întrebat dacă este un demers oficial, Bogdan Stanoevici a declarat că este "un demers personal, care nu mă angajează decât pe mine, pentru a încerca să-mi fac o imagine cât mai amplă asupra românilor din străinătate". El a spus că demersul său are la bază "un motiv foarte simplu: finanţarea oferită de Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul MAE pentru proiecte culturale, educaţionale, care vin de la foarte multe asociaţii, dintre care unele sunt "de apartament.

Stanoevici a mai spus că vrea să elimine aceste asociaţii de apartament şi că i-a rugat pe românii din străinătate "să se federalizeze, să facă proiecte comune".

Ministrul delegat a subliniat că nu a primit niciun fel de estimări de la preoţi, întrucât va exista o comunicare directă. "Nu am primit absolut nimic, pentru că nu am cerut preoţilor să-mi trimită o scrisoare. I-am rugat să încerce să facă o estimare a românilor care sunt acolo (...) Nu aştept nimic, eu mă duc în toate aceste locuri şi voi vorbi cu aceşti oameni. Deci nu e vorba de vreo listă, e o interpretare, e o discuţie între mine şi dânşii. E o comunicare directă", a spus Stanoevici, adăugând că cei 22 de ani trăiţi în Franţa îi dau "dreptul" de a înţelege mai bine decât alţii situaţia românilor din străinătate.

Ministrul Bogdan Stanoevici a declarat, la 6 septembrie, că statul nu are ”o imagine clară” a numărului românilor din străinătate şi că trebuie refăcute listele, iar acest lucru este dificil, el precizând că a cerut ajutorul bisericilor să adune "cât mai repede" date despre prezenţa cetăţenilor români din afara graniţelor.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că statul român nu are "o imagine clară a prezenţei românilor în străinătate", singurele informaţii certe fiind că în Italia sunt peste un million, iar în Spania aproape un million de români, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Trebuie refăcute listele, trebuie să avem o imagine cât mai clară a prezenţei românilor în străinătate, lucru care nu este deloc uşor, cifrele variază între cifrele oficiale ale direcţiilor consulare, ale ambasadelor, ale autorităţilor locale, ale bisericilor şi ale românilor. (...) Nu ştiu cum vom reuşi fiindcă un cetăţean roman nu are niciun fel de obligaţie ca cetăţean european să se înscrie la ambasadă când se duce în altă ţară. În Spania şi în Austria lucrurile sunt mai simple, pentru că legile ţărilor respective îi obligă să se înregistreze în momentul în care se angajează undeva. Din păcate, un fenomen cu care ne luptăm, este lucrul la negru", a spus Stanoevici.

Ministrul a explicat că, lucrând la negru în străinătate, românii nu apar în evidenţele statelor respective.

"Nu ştim câţi români sunt în afara graniţelor şi vă spun de ce. E foarte greu. Eu acum încerc, prin asociaţiile românilor din străinătate să coroborez datele de la ambasade, de la autorităţile locale din ţările respective şi datele pe care să le culeagă asociaţiile româneşti, printre care şi bisericile. Numai când vom corobora aceste date vom avea o imagine cât mai aproape de realitate, însă nu o să putem niciodată să impunem unui cetăţean român să se înscrie (în evidenţe oficiale – n.r.) dacă nu doreşte", a afirmat ministrul.

Întrebat dacă tot acest proces de coroborare a datelor are în vedere alegerile prezidenţaile, Stanoevici a spus că nu a solicitat aceste date pentru alegerile prezidenţiale, ci pentru că este necesar să se ştie câţi români sunt în străinătate.

Nu am făcut-o (solicitarea – n.r.) pentru alegerile prezidenţiale. Eu nu sunt un om politic, nu pot lua decizii politice. Am făcut acest lucru fiindcă avem nevoie să ştim câţi suntem în străinătate, fiindcă este important pentru comunităţile româneşti. Nu le-am dat termen ca luna viitoare să-mi dea lista, dar i-am rugat pe cei din asociaţii şi pe reprezentanţii bisericii din mai multe ţări să încerce să adune cât mai repede aceste date. Datele de la ambasade şi direcţii consulare le avem deja, dar ştim că cifrele oscilează. În Spania sunt aproape un milion de oameni şi peste un million în Italia", a declarat Bogdan Stanoevici.

El a precizat că a avut "această rugăminte" către biserici şi în urmă cu două luni.

"Da, am făcut acest lucru şi la Viena acum două luni, am avut această rugăminte şi faţă de biserica noastră, Patriarhia noastră din Italia, acum am să mă duc din nou la ei. Sper că vor putea să-mi dea (aceste date – n.r.) atât cât pot şi ei fiindcă nu pot merge din uşă în uşă să bată să întrebe care e român", a spus Stanoevici.

Ministrul a precizat că a luat legătura cu Biserica Ortodoxă din străinătate, dar şi cu Biserica Penticostală, care este foarte bine organizată.

Întrebat ce va face cu datele, Stanoevici a răspuns: "Toate aceste date le voi da eu personal Ministerului de Interne, care este cel în măsură să facă toată această adunare a datelor şi să le coroborăm. Scopul e să ştim câţi suntem deja. Eu cred că e important fiindcă foarte multe lucruri depind de asta. Şi asta încerc să le explic şi celor din străinătate pe care îi îndemn să se ducă, să se înscrie la alegerile locale. E foarte important să avem români în structurile administraţiei din Spania şi Italia. Lucrurile sunt complicate, iar eu sunt unul singur şi încerc să fac cât pot şi cât îmi iese. Nu există perfecţiune, am şi eu limitele mele. Aşa cum riscul zero nu există, nici soluţii ideale nu există, trebuie să fim conştienţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici