"Nu ştim nimic mai mult decât ce a apărut în presă. Am contactat imediat ambasada Ucrainei la Bucureşti care nu a făcut altceva decât să ne confirme că norul de fosfor există şi că a rezultat în urma unui accident. Mai sunt mai bine de 200 de kilometri din zona afectată în prezent şi până la graniţa cu România, astfel că sperăm ca norul să nu afecteze teritoriul românesc", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea Ministerului.
La momentul transmiterii acestei ştiri, ministrul Mediului, Korodi Attila, convocase conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie căreia i-a cerut o simulare care să arate traiectoria norului de praf de fosfor şi din care să reiasă dacă acesta va ajunge sau nu deasupra României.
Sursele citate au mai declarat că, deşi accidentul s-a petrecut în urmă cu mai bine de 12 ore, autorităţile ucrainene nu au informat Bucureştiul despre eveniment.
"Imediat ce vom avea simularea vom informa conducerea Executivului şi publicul", au declarat sursele citate.
Numeroase localităţi ucrainene riscă să fie afectate de norul toxic care a rezultat după deraierea, luni seară, în vestul Ucrainei, a unui tren care transporta fosfor galben, o substanţă inflamabilă şi otrăvitoare, relatează BBC News online.