Video Stare de ALERTĂ pe Dunăre: apele au depăşit cota de inundaţii la Galaţi. În două zile, fluviul s-ar putea apropia de cota de pericol

Autorităţile sunt în alertă după ce Dunărea a depăşit cota de inundaţie la Galaţi, nivelul apei atingând, vineri, 602 centimetri, cu 7unităţi mai mult ca joi. Câteva firme de pe malul fluviului au fost inundate, iar hidrologii prognozează că fluviul s-ar putea apropia de cota de pericol în două zile.

Urmărește
2165 afișări

Zeci de saci de nisip au fost aşezaţi, vineri, în diferite puncte ale falezei Dunării, dar şi în şantierul naval de la Galaţi după ce a fost depăşită, vineri, cota de inundaţie pe Dunăre.

O parcare şi câteva terase de pe malul Dunării au fost inundate, la fel şi punţile care fac legătura cu restaurantele plutitoare.

De asemenea, la punctul de trecere bac Galaţi-Tulcea maşinile sunt nevoite să treacă prin apă deşi punţile au fost înălţate.

Autorităţile din Galaţi au activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, au introdus restricţii de circulaţie pe şenalul navigabil şi au verificat agenţii economici de pe malul fluviului, după ce nivelul apei Dunării a atins, vineri, 602 centimetri, cu 7 unităţi mai mult ca joi.

„S-a întrunit în regim de urgenţă, în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, având ca temă pregătirea pentru apărare împotriva inundaţiilor provocate Dunăre. Prefectul Judeţului Galaţi a dispus activarea la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi a Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor (CJCCI) cu reprezentanţi din instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, monitorizarea cu atenţie a cotelor fluviului Dunărea de către toţi operatori economici riverani Dunării şi punerea în aplicare a măsurile cuprinse în planurile proprii de apărare împotriva inundaţiilor”, au anunţat reprezentanţii ISU Galaţi.

La Brăila cota de inundaţii a fost depăşită de trei zile. Potrivit AFDJ, nivelul Dunării este la 625 de centimetri, în creştere cu 5 centimetri faţă de ziua precedentă. Practic, fluviul mai are 35 de centimetri până la cota de pericol iar autorităţile sunt în stare de alertă.

În judeţ şi în Insula Mare a Brăilei există o reţea de diguri care este verificată în permanenţă de angajaţii Societăţii de Gospodărirea Apelor. Peste noapte, au apărut mici infiltraţii în digurile de apărare din Insula Mare a Brăilei dar situaţia este sub control, spun reprezentanţii ISU Brăila.

„Nu este pericol iminent. Pe digurile din Insula Mare a Brăilei, la graniţa cu judeţul Constanţa, au apărut grifoane, sunt mici izvoare care apar în diguri. Acestea au fost neutralizate cu tuburi şi balast, s-au pus dopuri”, a explicat, pentru MEDIAFaX, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian.

În oraşul Brăila, municipiu care se află la înălţime în comparaţie cu nivelul apei, singura zona de risc este, în prezent, la fosta gară fluvială, acolo unde nu există dig de protecţie iar apele ar putea inunda câteva sedii, depozite şi un imobil cu chiriaşi ai Primăriei.

Dacă apele vor ajunge la mal, oamenii vor fi evacuaţi iar accesul în zonă va fi restricţionat.

De asemenea, ca măsură de siguranţă gurile de canalizare au fost astupate cu pământ pentru a nu permite apelor Dunării să intre în reţeaua urbană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici