Starea de urgenţă, impusă prin sancţiuni. Ana Birchall: Pe timp de pandemie, respectul faţă de lege să ne fie crez

  • Ordonanţele militare au restrâns drepturile şi libertăţile oamenilor, lucru cu care ei nu s-au mai confruntat, spune Ana Birchall
  • Oamenilor nu li s-au mai restrâns drepturile şi libertăţile până acum, dovadă stau sutele de mii de amenzi aplicate de poliţie
  • 80% din cele peste 200.000 de amenzi sunt aşteptate să se transforme în dosare în instanţă
Urmărește
1403 afișări
Imaginea articolului Starea de urgenţă, impusă prin sancţiuni. Ana Birchall: Pe timp de pandemie, respectul faţă de lege să ne fie crez

Starea de urgenţă, impusă prin sancţiuni. Fost ministru: Ordonanţele au restrâns drepturi şi libertăţi, lucru cu care românii nu s-au mai confruntat

Până acum au fost aplicate peste 200.000 de amenzi pentru încălcarea ordonanţelor militare, în valoare totală de aproape 100 de milioane de euro. Informarea Grupului de Comunicare Strategică de astăzi arată că în ultimele 24 de ore, peste 4.400 de oameni care au încălcat ordonanţele militare au primit amenzi de peste 8.400.000 lei.

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a spus pentru MEDIAFAX că oamenii trebuie să fie conştienţi că noul coronavirus poate fi oprit doar prin prevenţie, distanţare socială. Iar cei care nu au respectat regulile au fost sancţionaţi.

„Ordonanţele militare emise de autorităţi pentru reducerea efectelor noului coronavirus au condus la restrângerea unor drepturi şi libertăţi, lucru cu care românii nu s-au mai confruntat până acum. Aşa, poate, se şi explică de ce nu toţi românii s-au conformat noile reguli, iar amenzile care s-au dat sunt într-un număr neaşteptat de mare”, a spus Ana Birchall.

„De aceea atunci când legea nu este respectată, cei care greşesc trebuie să fie sancţionaţi. Cu toţii trebuie să avem respect faţă de lege şi să promovăm domnia legii, iar în timpul unei pandemii acesta să fie un crez pentru fiecare dintre noi”, mai punctează fostul ministru al Justiţiei.

La rândul lor, grefierii estimează că 80% din amenzi se vor transforma în dosare în instanţă, ceea ce va copleşi acest segment de profesionişti unde este deja deficit de personal.

„Cu siguranţă va fi un blocaj, în sensul că se va lucra foarte mult sub forma orelor suplimentare”. (...) „Avem  datele statistice din anii anteriori care arată că 80% din amenzile contravenţionale au fost contestate în instanţă”, spune Cătălin Trăistaru, preşedintele Sindicatului al Grefei Judiciare.

Într-un interviu pentru MEDIAFAX, judecătoarea Dana Gîrbovan a spus că numărul şi cuantumul amenzilor ridică şi problema modului în care statul reuşeşte să impună oamenilor măsuri luate în perioade de criză.

„În România, în mod evident, implementarea măsurilor a fost făcută nu prin convingerea cetăţenilor, ci folosindu-se de autoritate şi forţă, prin sancţiuni. Or, este esenţial ca cetăţenii să se simtă protejaţi, nu ameninţaţi de autorităţi, pentru că modul în care este gestionată criză, din această perspectivă, poate avea efecte negative pe termen lung în raporturile stat-cetăţean”, a spus Dana Gîrbovan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici